Ga naar hoofdinhoud

Zijn twee manches te veel voor de vierjarigen in de Hengstencompetitie?

FOTO LONNEKE RUESINK

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Zoï Snels, Cor Loeffen, Sietse van der Meer

“Eigenlijk is één rondje wel genoeg voor de jonge hengsten”, zei Jur Vrieling na afloop van de eerste wedstrijd in de Blom Hengstencompetitie. Hij doelde op de twee manches voor de vierjarigen. Eén ronde is volgens hem beter in het kader van welzijn en opleiding. Ook geeft hij aan dat het voor de fokkers interessanter zou zijn als de hengstenkeuringscommissie een korte toelichting zou geven. Is het inderdaad tijd om deze aanpassingen door te voeren?


Van: Zoï

Zoï Snels, springruiter


Ik ben het eens met de stelling van Jur Vrieling. De vierjarige hengsten zijn de jongsten die moeten deelnemen en moeten als laatst aan de start verschijnen. Hierdoor hebben ze vaak al een halve dag gereisd en gewacht op de wagen, wat al zeer vermoeiend is voor een jong paard! Dus het zou zeker gepast zijn om deze jonge hengsten maar één ronde te laten springen. Ter promotie van de hengsten zou het zeer aansprekend zijn als er na afloop van de ronde een korte toelichting gegeven wordt door een hengstenkeuringscommissielid of een (oud) internationaal springruiter. Dit zou het ook veel interessanter maken voor het publiek en de fokkers. Want sinds de afschaffing van het puntenspringen lopen de tribunes veel sneller leeg in de loop van de tweede manche.Van: Cor

Cor Loeffen, voorzitter KWPN-hengstenkeuringscommissie springen


Ik begrijp Jur Vrieling wel maar twee keer springen heeft zo zijn voordeel. Toen ik in 1989 voor de eerste keer vierjarige hengsten ging beoordelen, waren er ook al twee manches. Als de paarden nog wat gespannen waren in de eerste manche, konden ze hetzelfde parcours nog een keer springen in de tweede manche. Daarna gaven we een toelichting en de punten. Dat bracht wel een bepaald wedstrijdelement met zich mee. Door de uitleg was er bij de mensen weleens onderling discussie over de punten die gegeven werden. Dit verhoogde wel de interesse van de mensen in het gedetailleerd kijken naar hoe een paard sprong. Door de toelichting die werd gegeven na de tweede omloop bleven de mensen automatisch zitten na de eerste omloop om te kunnen zien of de punten in de tweede omloop hetzelfde waren. Destijds hebben ze voor twee manches gekozen want anders kregen ze heel veel ex aequo’s. Als je naar een reguliere springwedstrijd gaat, rijd je ook een parcours en een barrage. Je rijdt dan ook twee keer. Wij hebben niet gekozen voor een barrage want dan draait het om snelheid. De parcoursen zijn helemaal ingesteld op het opleiden van een paard. Nu het wedstrijdelement er niet meer inzit, is de wedstrijdspanning wel weg. Dat is jammer, want er wordt minder gediscussieerd over de hengsten.Van: Sietse

Sietse van der Meer, fokker


Ik heb geen probleem met twee manches. Voor hengsten die laten zien dat ze hoog in het bloed staan, is dit werk goed te doen. Als jonge hengsten goed zijn geschoold, moeten ze dit werk aan kunnen. Ze hebben een jaar de tijd gehad. Ik vind één manche weinig. Deze hengsten behoren op vierjarige leeftijd een nulrondje te kunnen springen. Als ze twee manches niet aankunnen, zijn ze niet goed genoeg. In Kronenberg hebben ze twee keer achter elkaar gelopen. Naar mijn mening liepen de betere hengsten twee keer een foutloos rondje. Dit waren in mijn beleving ook al de hengsten die mij in het verrichtingsonderzoek opvielen. De echte liefhebbers volgen de competitie; bij ons in het noorden, Zuidbroek, is het altijd zwart van de mensen. Als je als beginnende fokker wilt leren moet je kijken. Hier krijg je informatie. Het zou dan ook wel een goed initiatief zijn als de hengstenkeuringscommissie een verhaal afsteekt na de eerste of tweede manche. De hengstenkeuringscommissie heeft ook de opleiding van de hengsten bekeken en het examen afgenomen dus ze kunnen gerust meer vertellen over de hengsten. Voor mij hoeven ze dat niet per se te doen, maar wel voor de jongere generatie. Als ik het op mijn leeftijd nog niet kan bekijken, heb ik iets fout gedaan.

Deze [email protected] verscheen woensdag 27 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.