Ga naar hoofdinhoud

Zijn springruiters zelf verantwoordelijk voor verkrijgen en behouden toppaarden?

Bondscoach Rob Ehrens © WWW.ARND.NL

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ivo Campagne, Frank Schuttert, Emile Hendrix

‘2020 wordt een fantastisch topsportjaar met als hoogtepunt de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. De Spelen zijn het uitgelezen moment om dromen te realiseren, om het hoogst haalbare in paardensport te bereiken, om trots te zijn op Nederland als paardensportland en om de paardensport in de spotlights te zetten.’ Aldus de KNHS in haar jaarplan. Maar bondscoach Rob Ehrens laat een ander geluid horen; hij maakt zich ernstige zorgen over de paardenleegloop uit Nederland. Een leegloop waar het veel beter bereden België kennelijk beter mee omgaat. Doet de KNHS zelf wel voldoende om een topsportklimaat te creëren voor de springsport?


Van: Ivo

Ivo Campagne, eigenaar Stoeterij Sterrehof

Een mooie maar lastige stelling. Ja, het wordt een belangrijk jaar voor de paardensport met de Spelen in Tokio voor de deur. Maar ieder jaar is belangrijk voor de sport en ieder jaar zijn er zorgen over het beschikbaar zijnde aantal paarden. Rob Ehrens heeft zeker zorgen. Het is al jaren een moeilijke materie als het gaat over het paardenbestand, goede jonge paarden zijn erg duur en moeilijk te vinden. En dan moet het je ook nog gegund worden om ze te kunnen kopen. De ruiters moeten die paarden naar het hoge niveau opleiden wat ze ook allen erg goed doen. En vervolgens moeten we ze dan houden voor de topsport als ze daar geschikt voor lijken.
Ja, en dan komt het probleem. Het is niet iedereen gegeven die financiële middelen te hebben om de paarden dan te houden. Gelukkig doet het Springpaarden Fonds Nederland erg haar best, maar daar gaat het ook om geld. Goede en dus dure paarden worden snel verkocht onder het motto de schoorsteen moet blijven roken. Misschien is het een idee om met de verkopers van goede paarden die nu de markt over de grenzen hebben eens om de tafel te gaan. Wie weet wat er los komt. En tot slot: de KNHS zou er goed aan doen om de discussie hierover met de ruiters, handelaren en eigenaren open en transparant te voeren. Samen kunnen wij veel betekenen voor de prachtige paardensport.


Van: Frank

Frank Schuttert, internationaal springruiter

Om eerlijk te zijn kijk ik liever naar mijn eigen situatie. Natuurlijk hebben Jos Lansink en ik in het verleden ook beslissingen genomen ten aanzien van de paarden die zijn verkocht, zoals onder andere met Chianti’s Champion. Aan de andere kant zijn daar wel paarden voor teruggekomen. We hebben niet stilgezeten. Met Lyonel D en Queensland E hebben we er twee hele goede paarden bijgekregen. We doen er alles aan om die paarden zolang mogelijk aan te houden. Ik heb er alle vertrouwen in. Jos is een sportman. Aankomend jaar is voor ons zeker een hoogtepunt waar we vol voor gaan.
Ik had nooit gedacht dat ik dit seizoen al naar Rotterdam mocht met Lyonel D. Om op het podium te kunnen staan, was het idealer geweest als we langer een combinatie waren. Ik verwacht dat er een hele goede combinatie staat als we een jaar verder zijn. Net zoals ik in Maastricht de Grote Prijs won met Queensland E. Ik beschik straks over twee paarden met de potentie voor een groot kampioenschap. We moeten met z’n allen positief kijken. Ik ben niet de enige. In Maastricht bestond de top vier uit Nederlanders. Ook ruiters als Marc Houtzager, Maikel van der Vleuten, Bart Bles en nu ook Jeroen Dubbeldam hebben de laatste tijd uitstekende resultaten geboekt met relatief nieuwere paarden. Het is aan de ruiters zelf om eraan te werken dat ze over paarden beschikken en deze behouden.


Van: Emile

Emile Hendrix, lid KNHS-bestuur met portefeuille Topsport

De KNHS doet er alles aan om topsport te bedrijven, alleen heeft de KNHS niet de mogelijkheden om paarden vast te leggen. Namens de Stichting N.O.P. kan ik zeggen dat we er alles aan doen om de paarden te behouden als de eigenaren dat willen. De begeleiding en de programma’s die eromheen zitten, zijn optimaal georganiseerd. Net zoals bij voetbal is onze sport afhankelijk van een goede lichting.
Met geld kun je niet alles oplossen. Een voorbeeld hiervan is Ierland. Zij hebben heel veel geld geïnvesteerd en hebben zich ternauwernood via Barcelona geplaatst voor de Olympiade. We spelen nog steeds een rol. Ik ben niet heel negatief. Wij zijn een van de weinige Europese landen die zich via Tryon heeft geplaatst voor de Olympiade.
Je moet als land het geluk hebben dat je op het juiste moment over de juiste paarden beschikt. We zijn een aantal goede paardeneigenaren kwijtgeraakt, maar een aantal eigenaren is nog steeds bereid om paarden aan te houden, zoals onder andere de familie Campagne, de heer Korbeld en de heer Van der Leegte.
Het gaat alleen niet van vandaag op morgen. Je moet wel realistisch zijn. Bij het Springpaarden Fonds Nederland zien we ook hoe moeilijk het is om de juiste paarden te vinden. Rob Ehrens heeft gelijk dat er teveel goede paarden naar het buitenland gaan, maar voor sommige mensen is dat hun broodwinning. En dit gebeurde tien tot vijftien jaar geleden ook al.

Deze [email protected] verscheen woensdag 20 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.