Ga naar hoofdinhoud

United: ‘Paarden met techniek en verbinding in het bewegen’

FOTO’S PAARDENKRANT/MELANIE BREVINK-VAN DIJK

United (v. Krack C) kreeg in het verrichtingsonderzoek een 8 voor de stap en een 9,5 voor de draf, galop en geschiktheid als dressuurpaard. Als hij al in het nieuwe systeem had deelgenomen, was dat waarschijnlijk een recordscore geworden. Zelf maakte de hengst die hoge verwachtingen niet waar in de sport, maar zijn nakomelingen doen dat nu wel. Op de dynamische HorseTelex-wereldranking staat United sinds kort op de zesde plaats en daarmee is hij de Stijger van de Maand.

Joop Verputten uit Rosmalen staat op het papier van United als fokker. Toch is hij niet degene die de combinatie van Krack C en TCN Partout-dochter Nessica bedacht, dat waren Ronald Heesakkers en zijn vader. Heesakkers, al vele jaren werkzaam bij Joop van Uyert, was ook nog lange tijd mede-eigenaar van de bruine hengst, zijn droompaard. “Uit de moeder van United heb ik meerdere paarden gefokt, maar op het moment dat ze drachtig was van United was ik heel druk bij Van Uytert. Ik kon mooi geld krijgen voor Nessica en had ook nog een andere merrie om mee te fokken. Dus zo is ze toen drachtig verkocht.” Heesakkers ging nog wel kijken toen United werd geboren en was meteen weg van het hengstveulen. “Je kunt natuurlijk nooit voorspellen of een veulen later een goedgekeurde hengst wordt, maar United had alles mee. Pedigree, type, bewegingen. Ik zag er wel wat in. Toch wilde Verputten in eerste instantie niet verkopen.”

Verrichtingstopper

Heesakkers gaf niet op en ging nog een keer terug toen United twee was. Toen lukte het wel. Hij kreeg United in bezit en ging er direct mee aan de slag met het oog op de hengstenkeuring. Een paar maanden later kochten Joop van Uytert en Ad Valk zich in bij de hengst. De toen nog jeugdige United werd vlot aangewezen en haalde in de kampioensring zelfs de vierde plaats (Uptown werd in dat jaar kampioen). De echte klapper
kwam pas later, in het verrichtingsonderzoek. Daar werd United ingeschreven met recordpunten. Drie keer een 9,5 (draf, galop en geschiktheid als dressuurpaard) en een 8 voor de stap. In het huidige systeem was de kans groot geweest dat hij recordhouders Jameson RS2 en Kjento voorbij was gegaan. “United heeft in draf veel schoudervrijheid en een goede afdruk. De hengst toont veel oprichting en kan in draf zeer goed schakelen. De galop is ruim met een zeer goed gebruik van het achterbeen. De hengst galoppeert met veel oprichting en heeft een mooi voorbeengebruik. United heeft zeer veel aanleg als dressuurpaard en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel”, zijn enkele lovende woorden uit het verrichtingsrapport.

Van Uytert-lijn

Later kochten Joop van Uytert en Ad Valk United helemaal van Heesakkers. Daarna was de IPS Group nog korte tijd mede-eigenaar, Titan Wilaras was ook enige tijd deels eigenaar en in 2017 stapten Team Nijhof en de gebroeders Brouwer in. Joop van Uytert heeft United altijd voor zijn station willen behouden, United is ook onderdeel van de echte Van Uytert-lijn die elke keer weer voortzetting krijgt op het station in Heerewaarden. Het begon met Krack C en gaat via United door met Bordeaux en Ferdeaux. “Ik heb United altijd een fijne hengst gevonden. We hadden er in de sport ook hoge verwachtingen van. Hij liet onder Edward Gal ontzettend veel aanleg voor piaffe en passage zien, maar een halsblessure gooide roet in het eten van zijn sportcarrière. Edward belde mij op een gegeven moment dat United niet helemaal wilde loslaten in de nek. We hebben hem toen binnenstebuiten gekeerd, maar konden niet echt wat vinden. Daarna ging het weer even goed, maar uiteindelijk speelde datgene waar hij last van had toch weer op. Omdat ik ook veel vertrouwen in hem had als fokhengst, is hij toen helemaal de fokkerij ingegaan.” Omdat United zich in de sport niet meer in de kijker kon lopen, liepen de dekkingen wel terug. Ondertussen ziet Van Uytert dat de inmiddels achttienjarige hengst toch weer wat meer gaat dekken. “Het begint mensen nu op te vallen dat hij echt wel paarden brengt voor het hoogste niveau. Daarbij hebben we door de samenwerking met Nijhof en Brouwer nu ook nog weer fokkers uit het oosten en het noorden erbij.”

Techniek en mechaniek

Over wat United brengt, hoeft Van Uytert niet lang na te denken. “Hij kan techniek in het lopen toevoegen en daarbij geeft hij ook de verbinding in de beweging en draagkracht mee. Aan een paard dat alleen maar met heel veel expressie en techniek loopt, heb je niet zoveel. Ze moeten het om kunnen zetten, kunnen dragen aan de achterkant. Dat kunnen de Uniteds.” Dat is volgens Van Uytert te danken aan het Trakehner bloed van TCN Partout: “Partout is een hengst die niet heel veel gebruikt is in Nederland, maar wel een hengst die hier goed heeft gepast. Als je de draagkracht van die Trakehners combineert met de Nederlandse techniek van hengsten als Jazz en Krack, dan brengt dat veel goeds.” United heeft genoeg gedekt (996 nakomelingen in de KWPN-database), maar werd bijvoorbeeld nooit zo populair als zijn halfbroer Vivaldi. “Dat heeft er mee te maken dat United niet zulke commerciële veulens maakt. Vivaldi maakt ze mooier en veel fokkers willen toch direct verkopen. Dat kan met een commerciële makkelijker.”

Avanti en co

Toch doen de Uniteds het in de internationale sport op dit moment beter dan de nakomelingen van Vivaldi, volgens de berekeningen van HorseTelex. Van mei 2018 tot mei 2019 liepen er vijftien kinderen van United in de internationale sport. Topscoorder daarvan is Anne Meulendijks’ MDH Avanti N.O.P., die sinds kort is opgenomen in het Nederlandse A-kader. Andere bekende Uniteds zijn Van Uyterts Bordeaux (mv. Gribaldi), Aquamarijn (mv. Gribaldi) van Yvonne Losos de Muniz en TC Athene (mv. Jazz) van Jeanine Nieuwenhuis. Opvallend is dat acht van de vijftien internationaal lopende United-kinderen uit moeders van Gribaldi komen. “Die combinatie heeft goed gepast ja”, zegt Van Uytert. Op de HorseTelex Rankings doet United het al langer goed. Hij stond vorig jaar aan kop van de B-ranking voor aankomende verervers.

Werner: ‘Hoge verwachtingen van United’

Edward Gal kreeg United als vijfjarige op stal en behaalde met de ‘Lingh-look-a-like’ aansprekende resultaten. Hij won de Pavo Cup bij de zesjarigen en pakte in Zwolle de promising stallion-titel. Het hoogste niveau, haalde de hengst vanwege de halsblessure niet, maar volgens Nicole Werner had hij daar absoluut de potentie voor. “Wij hadden hoge verwachtingen van United. Helaas heeft een hardnekkige blessure roet in het eten gestrooid. Hij had veel aanleg voor oefeningen als piaffe, passage en pirouettes. Hij heeft ook alles geleerd, maar de blessure keerde terug.” Over de inzet van United zegt Werner het volgende: “Hij was altijd heel geconcentreerd op zijn ruiter. Dat werd nogal eens verward met dat hij zuur was, omdat hij zijn oren altijd iets naar achter had, maar hij was absoluut niet zuur.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.