Ga naar hoofdinhoud

S. Wensing _ 09-11-27 _ Publieke opinie

Stephan Wensing publieke opinieIk vind het niet zo interessant om te onderzoeken of de landenproef dressuur nu uit één of uit twee proeven moet bestaan. Het publiek komt toch niet en is alleen voor de kür op muziek te porren. De niet-paardensportliefhebber blijft sowieso thuis, want als we de lezers van geenstijl mogen geloven, is het laten dansen van een paard op muziek een ernstige vorm van dierenmishandeling. De blauwe tong van Scandic heeft veel losgemaakt en helaas is onze dressuurkoningin zo onhandig geweest om in een landelijk dagblad de vrijheid van meningsuiting te bekritiseren. Dat is vragen om problemen en die zijn er.

De publieke opinie kan niet afgedaan worden met de enkele – onjuiste – constatering dat het merendeel er geen verstand van heeft. Het winnen van medailles zegt niets over het welzijn van het paard. Het inzetten van een paard op een manege evenmin. Ik denk dat op geen enkele wijze vast te stellen is of een gedomesticeerd sportpaard het beter heeft dan een dier in het wild.

Wanneer de publieke opinie zich afkeert van de wijze waarop de paarden getraind worden is dit wel een aandachtspunt. De vele tentoongespreide beelden van paarden en pony’s in het ldr-systeem rechtvaardigen zeker kritische vragen. De beoefenaars van het met de kin op de borst laten lopen hebben maar één uitleg en dat is dat die paarden losser worden. Het is dus een soort gymnastiek.

Ik ga in deze column de discussie over laag, rond en diep rijden niet oprakelen, maar ik vind het niet verwonderlijk dat zowel paardensportbeoefenaars als buitenstaanders dit geen plezierig beeld vinden. Wel weet ik zeker dat het naar beneden trekken van het hoofd invloed heeft op het omhoog tillen van de benen. En dat gegeven is wel een discussiepunt.

Mij is ter ore gekomen dat een grote publieke zender bezig is met een reportage over misstanden in de paardenbranche. De paardensport ligt onder vuur en dat is een ongewenste ontwikkeling. Ik vind dan ook dat de paardenwereld verplicht is om te werken aan de PR. Naar buiten toe moet worden uitgedragen dat de paardensport en de paardenhouderij uiterst alert zijn op het gebied van het paardenwelzijn.

In mijn vorige column schreef ik al dat de straffen van het tuchtcollege van de KNHS niet mals zijn, vergeleken bij het commune strafrecht. De politiek heeft paardenwelzijn op haar agenda en de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming zijn er ook nog. Ik ben het met de ldr ruiters eens dat nog niet zo eenvoudig vast te stellen is of deze wijze van trainen gekwalificeerd kan worden als dierenmishandeling. Echter nu de schijn zo tegen is, zullen deze ruiters met meer tekst en uitleg moeten komen. Een clinic is niet voldoende.

Op geenstijl trof ik zelfs een doodsverwensing aan. Dat gaat wel heel ver en is verwerpelijk, maar het geeft ook aan dat er toch echt iets aan de hand is. De paardensport is nog steeds in handen van een klein eliteclubje, dat niet door heeft dat zij bij gratie van de massa bestaansrecht heeft. De topsporters moeten naar de minder begenadigde sporters transparanter en toegankelijker worden.

Overigens vindt een groot deel van de publieke opinie dat paardensport geen sport is en het een schande is dat dit op de Olympische Spelen wordt beoefend. Hongkong is een mooi voorbeeld van de desinteresse van het Chinese publiek dat op de tribunes lag te slapen. Waarom wordt de massa niet gevraagd wat er in de dressuur moet gebeuren? Waarom wordt dit weer overgelaten aan een klein select groepje met eigen interesses en eigen belangen? De KNHS zou er goed aan doen om hier eens van af te stappen.

Helaas wijst de benoeming van de nieuwe bondscoach dressuur pony’s in een andere richting. Echt heel jammer en mijns inziens een gemiste kans. Ik denk dat de KNHS hiermee wil bereiken dat kinderen al op jonge leeftijd moeten weten wie de dienst uitmaakt.

(Paarden)advocaat mr. Stephan Wensing
Deze column verscheen vrijdag 27 november in De Paardenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.