Ga naar hoofdinhoud

Moeten Nederlandse enduranceruiters wegblijven uit Midden-Oosten?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Frans Arts, Waling Haytema en Rein Duits

‘KNHS zet in op maatregelen tegen starten op nationale endurancewedstrijden in Midden-Oosten’, kopte de bond deze week. Onze stelling: Nederlandse enduranceruiters moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en hebben in die zandbak niks te zoeken.


Van: Frans

Frans Arts, dierenarts en voormalig teamveterinair endurance. Foto: www.arnd.nl

Vanaf januari 2020 zijn er internationaal nieuwe reglementen van kracht. Hier is lang over gediscussieerd, ook over de nadelen ervan. De reglementen zijn opgesteld om de kwaden onder ons te beperken. De goeden hebben ze eigenlijk niet eens nodig. Vooral de kleinere landen, waar paardenwelzijn hoog in het vaandel staat, voelen zich misdeeld omdat de ruiters zich moeilijker kwalificeren en de organisatoren en de officials aan meer eisen moeten voldoen. Internationaal is er nogal wat weerstand. We hebben geprobeerd om het dopinggebruik, het uitverdoven van benen en het gebruik van groomauto’s in het parcours te verhinderen. De komende jaren moet er genuanceerd nagedacht worden over de nieuwe reglementen. Als wij het Midden-Oosten dwars zitten, organiseren ze nationale wedstrijden die buiten het reglement vallen en ze nodigen op kosten van de organisatie buitenlandse ruiters uit. Deze nationale wedstrijden worden vaak met hoge snelheden verreden, er wordt minder aan paardenwelzijn gedacht en meer doping gebruikt dan op CEI-wedstrijden omdat er minder controle is. Met alle gevolgen van dien. De FEI zal zich daarover moeten buigen om invloed te krijgen op nationale wedstrijden in het Midden-Oosten. De beloningen op die wedstrijden spelen een belangrijke rol; dure auto’s en geldprijzen. De jongeren die graag een keer in het weekend in het Midden-Oosten willen rijden moeten hier goed over nadenken. Er worden paarden uitgebracht waarvan men niet weet of een paard behandeld is en de persoon die op het paard zit, wordt erop aangesproken.


Van: Waling

Waling Haytema, teamveterinair endurance. Foto: www.arnd.nl

De endurancesport kwam wederom slecht in het nieuws wegens het overlijden van vier paarden tijdens een wedstrijdweekend in de Verenigde Emiraten. De wedstrijdomstandigheden zijn daar zodanig dat er hoge gemiddelde snelheden worden behaald tijdens de races. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij hogere snelheden significant meer kans is op ‘catastrophic injury’.
De FEI tracht deze gemiddelde snelheden te verlagen door een aantal reglementsveranderingen. Onder meer eisen aan het parcours en veranderingen in de veterinaire eisen in de vetgates moeten er voor zorgen dat het aantal ongelukken sterk vermindert.
Voor nu lijkt het erop dat de reactie van de wedstrijdorganisaties in de Emiraten is om minder wedstrijden onder FEI toezicht te houden en meer nationale wedstrijden teneinde zich niet aan deze regelgeving te hoeven houden.
Mijn hoop op verbetering van het paardenwelzijn tijdens nationale wedstrijden in de Verenigde Emiraten is hierdoor verbleekt. Ik heb vorig jaar geconstateerd dat de infrastructuur om endurancewedstrijden te houden daar heel goed is, maar onder de huidige omstandigheden wil ik niet bij dergelijke wedstrijden in de Emiraten betrokken zijn.
Ik ben sterk van mening dat ruiters hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen in deze zaak aangaande deelname aan wedstrijden aldaar en eventuele consequenties, die de KNHS daaraan verbindt, accepteren. Met de internationale Nederlandse ruiters zullen wij onszelf vooral concentreren op de wedstrijden in Europa en toewerken naar de kampioenschappen later dit jaar.  


Van: Rein

Rein Duijts, enduranceruiter en oprichter en beheerder van endurance database Nederland.

Als de Nederlandse enduranceruiters die verantwoordelijkheid hadden genomen, dan hoefde de KNHS geen maatregelen te treffen. Al jarenlang vallen daar vele dode paarden en regent het dopingschandalen, maar blijven er vele Nederlandse ruiters rijden. Zelfs nu, na zeven catastrofale blessures met dodelijke afloop sinds de start van het wedstrijdseizoen in de UAE waaronder één met Nederlandse ruiter en de uitspraak van de KNHS om maatregelen te gaan onderzoeken, zien de ruiters die er rijden geen enkele reden om niet mee te doen aan nationale wedstrijden daar en zijn gewoon weer aan de start verschenen. Als we het aan de ruiters zelf overlaten is ethiek ver te zoeken in de UAE met dat vele geld. De KNHS moet net als de bonden in Duitsland, Zweden en Zwitserland de maatregel nemen: wie meerijdt bij deze wedstrijden in de UAE, kan een plek in het A-kader wel vergeten en mag ook niet uitkomen op Nederlandse wedstrijden en is uitgesloten van deelname aan het nationale kampioenschap. Voor dit moment zou de KNHS met onmiddellijke ingang alle Riding Permits in de UAE moeten opschorten.

Deze [email protected] verscheen woensdag 8 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.