Ga naar hoofdinhoud

Moet het Talentenplan niet alleen inzetten op ruiters, maar ook op paarden?

KNHS-Talententeam 2019 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jacob Melissen, Marlies van Baalen, Ieko Sevinga

Op papier hebben we het prima voor elkaar in Nederland: een veelgeprezen en gekopieerd Talentenplan, het NOP, SFN… Maar de praktijk is minder rooskleurig. Er zijn momenteel nauwelijks top-10-noteringen in de Wereldranglijsten. Verder dan een dertiende (Harry Smolders), zestiende (Hans Peter Minderhoud) en negende (Tim Lips) plek komen we niet. Hoe kan dat?


Van: Jacob

Jacob Melissen, hippisch journalist, oprichter SFN Foto: Paardenkrant

Ik hecht geen enkele waarde aan de FEI-ranking springen. Ik zou wel waarde hechten aan een combinatieranking van ruiter en paard. Afgezien daarvan zijn er verschillende redenen aan te wijzen die de huidige lage klasseringen van Nederlandse ruiters in de FEI-rankings volgens mij verklaren. In de eerste plaats zijn er in Nederland heel weinig mensen bereid om te investeren in toppaarden en ze voor Nederlandse ruiters te behouden. In 2014 hebben we een fantastisch jaar gehad in Caen, daarna is het bergafwaarts gegaan. Bovendien heb ik het idee dat veel ruiters meer geïnteresseerd zijn in het opleiden van paarden tot 1,45 m.-niveau en Prix St. Georges-niveau om ze dan te kunnen verkopen in plaats van mee te rijden op het hoogste niveau. We zijn een handelsland waardoor de potentiële toppaarden worden verkocht. De toppositie die we in Nederland heel lang hebben gehad met de spring- en dressuurfokkerij zijn we langzaam kwijtgeraakt. Na het laatste WK Jonge Springpaarden in Lanaken en het WK Jonge Dressuurpaarden moeten we toch constateren dat de KWPN-paarden een schamele bijrol vervulden. De volgende reden is dat de KNHS wel een fantastisch Talentenplan heeft voor de tweebenige atleet maar nog steeds geen goed Talentenplan heeft voor de vierbenige atleet. Waaronder een goede wedstrijdreeks voor vier-, vijf, zes- en zevenjarige dressuur-, springen eventingpaarden dat als doel heeft om de beste paarden op achtjarige leeftijd klaar te hebben voor de Lichte Tour of tweesterren Grand Prix. Deze factoren zorgen er mijn inziens voor dat we in een achterstandssituatie verkeren en dat zie ik ook niet één-twee-drie veranderen.


Van: Marlies

Marlies van Baalen, voorzitter bondsatletencommissie Foto: www.arnd.nl

Als ik praat vanuit de dressuursport, dan hebben we in mijn ogen een fantastisch jaar gehad. We hebben bij de pony’s, children, junioren, young riders, U25 en de senioren zilver gehaald en bij de pararuiters goud. Wat wil je nog meer? Ja natuurlijk, goud… Het is geweldig dat we bij de senioren in een enorme positieve flow zitten. Vorig jaar was dat al het geval bij de junioren en young riders en dat heeft zich vertaald naar de senioren. Achter de schermen merk je ook heel erg dat het dubbeltje naar de goede kant is gevallen. Wij ervaren het dus anders. De ranking is gebaseerd op het aantal wedstrijden die je in een jaar rijdt. Alleen niet iedereen rijdt zoveel wedstrijden. In de tijd dat Charlotte Dujardin bijvoorbeeld een combinatie vormde met Valegro reed ze heel weinig wedstrijden. Als ze een wedstrijd reed, won ze. Charlotte Dujardin stond niet zo vaak heel lang bovenaan de ranking omdat ze dan een tijdje geen wedstrijden reed. Ieder voor zich maakt daar zijn eigen keuze in. Het is niet zaligmakend om bovenaan de ranking te staan als jouw paard niet gebaat is bij het rijden van veel wedstrijden. Wat dat betreft vind ik deze ranking geen graadmeter. Het wil niet zeggen dat je niet goed presteert op een internationaal kampioenschap. Als je kijkt naar de medailles die zijn gehaald, is er weer een enorme opgaande lijn. Dat is fantastisch!


Van: Ieko
Om hoog te staan op de Wereldranglijst moet je vooral heel veel wedstrijden rijden, daardoor is het niet altijd een afspiegeling van waar ruiters staan ten opzichte van de concurrentie. Er is wat dat betreft meer dat ‘telt’. Op het EK in Rotterdam wonnen de dressuurruiters zilver nadat ze drie jaar niet op het podium hadden gestaan. Dat was met allemaal N.O.P.-paarden. De paradressuurploeg won goud in Rotterdam, op allemaal N.O.P.-paarden. In de eventing rijdt Tim Lips mee met de wereldtop. Zijn toppaard Bayro droeg ook een aantal jaar het N.O.P.achtervoegsel, mede daardoor kon het paard worden behouden voor Nederland. Zo slecht gaat het dus helemaal niet. Alleen als je op dit moment uitsluitend naar het springen kijkt, kun je constateren dat het minder gaat. We hebben in die discipline goede ruiters, een heel goede coach, maar op het moment missen we een paar paarden die de kar al kunnen trekken. Bovendien ontbreekt het dit jaar ook net aan dat kleine beetje meer geluk voor de springruiters. Succes in de sport is vaak een golfbeweging, met pieken en dalen, daar hebben wij in de paardensport ook mee te maken. Soms zit het mee en soms is het een periode wat minder. Dat zie je bijvoorbeeld ook goed terug in het Nederlandse voetbal. Twee jaar geleden werden de voetballers afgeschreven en nu juicht iedereen weer. In de breedte zie je bovendien ook dat we het goed doen in de paardensport. We hebben voldoende ruiter- en paardentalent in ons land. Er wordt hard verder gewerkt en om het de komende jaren allemaal nog beter op het goede moment samen te laten vallen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 9 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.