Ga naar hoofdinhoud

Moet cursus ‘houden en verzorgen van paarden’ opgezet worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Marlies Reibestein, Monique van Hal, Paul de Vries

Er is, op initiatief van Trendpanel Paard, een nationaal onderzoek uitgevoerd naar de opinie van de Nederlandse bevolking met betrekking tot paarden(sport). Wat blijkt: een groot deel van de Nederlanders is neutraal over hoegenaamd alles wat met paarden te maken heeft. Over een ding is Nederland wél uitgesproken: ze vinden dat eigenaren en ruiters verplicht een cursus ‘houden en verzorgen van paarden’ moeten volgen. In dat geval is 79 procent voorstander van het houden van paarden. Maar snel opzetten dan, die cursus?


Van: Marlies

Marlies Reibestein, namens het Bestuur van de Stichting HIP (Hippisch Innovatief Platform).

Jullie vragen het schertsend, maar als we wel met een hond naar puppycursus gaan, dan is een ‘paardenverzorgcursus’ niet zo ver weg…
Maar, daar zit de oplossing van het probleem dat in het onderzoek naar voren komt, geloof ik niet. Dit onderzoek is gedaan omdat de ‘buitenwereld’ zich in toenemende mate een mening aan het vormen is over onze omgang met paarden.
Grofweg blijkt vijftig procent nog voorstander, veertig procent is neutraal en tien procent heeft echt bezwaren. Dat lijkt heel mooi, maar de posities blijken sterk beïnvloed te zijn door ‘hoeveel iemand ervan weet’. De grote neutrale groep, die weinig van paarden af zegt te weten, is makkelijk beïnvloedbaar door negatieve berichtgeving en slaat dan snel om naar negatief. Het is dus zaak dat we deze grote ‘middengroep’ meer gaan vertellen over de zorgzame manier waarop wij met paarden omgaan, over de vreugde die dat brengt en over het helende effect dat de omgang met dieren op mensen heeft.
Alle 300.000 paardenliefhebbers zouden daarvoor ambassadeurs kunnen zijn. De kracht van ambassadeurs is immens. Als wij allemaal jaarlijks aan vier niet-paardenmensen een kleurrijk beeld van onze liefde en zorg voor paarden zouden schetsen, dan zouden er ieder jaar dik één miljoen mensen positiever over de omgang met paarden gaan denken.
Paardenmensen zijn vaak geneigd met elkaar te praten en naar binnen gericht te zijn. De tijd lijkt rijp om onze wereld te openen. We hebben een prachtig plaatje om aan de Nederlandse bevolking te laten zien.


Van: Monique

Monique van Hal, voorzitter Trendpanel Paard.

Een verplichte cursus voor paardenhouders is een standpunt van dierenbeschermingsorganisaties. En Nederland deelt deze mening. Dit getuigt van het feit dat Nederlanders eigenlijk geen idee hebben van de paardenwereld. En nee, dus geen verplichte cursus ‘houden en verzorgen van paarden’, maar een goed gesprek met de buurman. Winst is dát we nu weten hoe de buurman denkt over het houden van paarden, paardrijden en paardensport. Neem het onderzoek eens door: dan kom je vanzelf bij de echte conclusies.
Onder druk van de publieke opinie worden sectoren steeds sneller en vaker ter verantwoording geroepen. Zo ook de paardenwereld: wij, u en ik. Op dit moment kunnen we leunen op een zeer groot draagvlak voor het houden van paarden, paardrijden en paardensport mits het welzijn geborgd is. Daarnaast heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking geen idee, maar als het erop aankomt wel een mening. Als wij willen dat ‘de buurman’ zich niet laat leiden door standpunten van actiegroeperingen, dan zullen we de samenleving mee moeten gaan nemen in wat we doen. Via proactieve, externe communicatie en daar kan iedereen een rol in spelen. Wij (Sectorraad Paarden, Trendpanel Paard e.a.) gaan daar in 2020 in elk geval mee verder. Doet u ook mee?


Van: Paul

Paul de Vries, dierenarts en docent.

Een vrijwillige cursus ‘houden en verzorgen van paarden’ kan een prima hulpmiddel zijn voor beginnende paardensporters- en houders. Ik geloof best dat er belangstelling is voor een paardencursus voor nieuwelingen als de mogelijkheid er is. Ik zie alleen niet in waarom je deze cursus zou moeten verplichten. Je kunt een paardenmens die zijn hele leven in de paarden heeft gezeten niet naar een cursus laten gaan omdat hij zo nodig moet leren hoe hij zijn paarden moet behandelen. Volgens mij weigert hij/zij dat, en terecht. Ook als je twintig jaar bij een paardeneigenaar op stal werkt en je zou je eerste paard willen kopen, ga je daar ook niet eerst een cursus voor volgen. Je hoeft ook geen cursus te volgen als je kinderen krijgt terwijl die verantwoording vele malen groter is.

Deze [email protected] verscheen donderdag 2 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.