Ga naar hoofdinhoud

Moet bitgebruik meer gereguleerd en gecontroleerd?

Dier&Recht is een petitie gestart met als insteek: alle bitten verbieden. Daar zullen weinig paardenmensen hun handtekening onder zetten. Maar verwondingen of bloed in de mond komen wel degelijk voor, net als ruiters of amazones die naar een scherper bit grijpen om hun eigen onvermogen te maskeren. Moeten we niet veel beter reguleren (minder bitten toestaan), controleren en opleiden van de controleurs zodat dit op wedstrijden in ieder geval niet meer voor kan komen?

Van: Steven

Ik ben een tegenstander van scherpe bitten omdat het gebruik ervan vaak te maken heeft met onkunde. Mijn stelling is dat er geen slechte mond bestaat.

Steven Veldhuis, springruiter

Het is de kunst om het paard te leren dat hij het bit accepteert en begrijpt. Het paard moet begrijpen dat een bit een motivatie is om af te kauwen en een goede ademhaling te krijgen, en dat kun je niet zonder bit bewerkstelligen. Een ophouding kun je ook alleen oefenen als een paard het bit begrijpt. Op het moment dat een paard een ophouding niet begrijpt, wordt hij sterk en dan wordt er vaak naar een ander bit gegrepen. Ik zou het niet erg vinden als bepaalde bitten niet meer worden toegestaan op concours. Er moet ook een bepaalde maatstaf worden gehanteerd wanneer het bit pijn doet, ook wanneer dit met een gewoon bit gebeurt. Dit zal moeilijk te beoordelen zijn, dus de handhaver moet daar genoeg verstand van hebben. Ik vind ook dat er in de lagere beginnersklassen niet met een scherp bit mag
worden gereden. De meeste jonge paarden hebben nog geen balans. Als een paard nog geen balans heeft en de ruiter wil toch schakelen, wordt dit gedaan door druk op het bit uit te oefenen. Als het paard dit niet kan (door onbalans of onbegrip) zal het paard dit niet begrijpen en krijg je vluchtgedrag en wordt hij zwaar op de hand. Op het moment dat een paard veel balans heeft, is men wel in staat om met een makkelijk bit te rijden.

Van: Janine

Als dressuurforum adviseren wij over het toestaan van harnachement, hulpmiddelen en ook bitten waarmee mag worden gereden op wedstrijden in Nederland. In principe volgen we hierin FEI. Indien wij een andere mening hebben, wijken we hier van af.

Janine van Twist, voorzitter Dressuurforum

Zo is het op dressuurwedstrijden in Nederland mogelijk om tot en met Grand Prix zonder sporen en op alleen een trens te rijden. Ook kun je bitloos rijden tot de klasse Z. Beslissingen hieromtrent
worden gemaakt op basis van wetenschappelijk onderzoek of gedegen praktijkervaring. Op deze manier onderbouwd kunnen er dus wijzigingen plaats vinden. Sinds vorig jaar draait een pilottraject voor aanwezigheid van toezichthouders op dressuurwedstrijden, in navolging van het springen. Dit jaar hebben we die pilot uitgebreid met meer wedstrijden en de Subtopwedstrijden. Hoewel de toezichthouder al langer gereglementeerd is, zal er vanaf dit jaar in opleidingen worden voorzien. Een volgende stap is het vanaf volgend jaar invoeren van een toezichthouder op alle dressuurwedstrijden. Dat zal even wennen worden, maar uit het veld komen nu al positieve reacties. Al met al is er een basis, wat niet wil zeggen dat we niet openstaan voor feedback en ideeën. Neem daarvoor vooral contact op met de vertegenwoordiger uit je regio.

Van: Adrianne

Bij de KNHS en gelukkig ook bij vrijwel alle ruiters en menners staat het paard als happy athlete voorop.
Dat zie je terug in manier waarop omgegaan wordt met onze paarden. Op het gebied van bijvoorbeeld voeding, huisvesting, instructie en zeker ook harnachement wordt in de sector voortdurend nagedacht én de wetenschap gevolgd als het gaat over innovatieve ontwikkeling ten gunste

Adrianne van Waardenberg, manager Wedstrijdsport KNHS

van de paarden. Als KNHS maken we regels voor in de wedstrijdsport en daar handhaven we op. De KNHS zal ingrijpen als duidelijk is dat bepaalde middelen ten koste gaan van paardenwelzijn. Dat geldt zeker voor de toegestane bitten en daar wordt op gecontroleerd. Met grote regelmaat staat dit onderwerp bovendien op de agenda van de diverse disciplinefora. Tegelijkertijd nemen we onze verantwoording als het over veiligheid voor paard én ruiter gaat. We houden rekening met de natuurlijke eigenschappen van het paard zowel in de wedstrijdsport als in het recreatief omgaan met paarden, zoals bijvoorbeeld tijdens het buitenrijden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 12 februari in de Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.