Ga naar hoofdinhoud

Is spermafraude het pakkie-an van hengstenhouders?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ralph van Venrooij, Arnaud Evain, Wiebe-Yde van de Lageweg

Vijftien grote hengstenhouders uit Europa stuurden vorige week een brandbrief naar de WBFSH. Ze roepen op tot het inrichten van een internationale database waar alle bij de WBFSH aangesloten stamboeken hun dekkingsregistraties moeten melden, want: de fraude met sperma loopt uit de hand. Logische stap, of is dit toch echt het ‘pakkie-an’ van de hengstenhouders?


Van: Ralph

Ralph van Venrooij, Hoofd Fokkerijzaken KWPN

Nee, dit is geen pakkie-an van de hengstenhouders, maar van ons allemaal. Tenslotte staan de hengstenhouders samen met de fokkers aan de basis van de fokkerij. En zij zijn net als de fokkers lid van onze vereniging en dus zullen wij hun belangen waar mogelijk behartigen. Ik was vorige week zelf aanwezig bij de General Assembly van het WBFSH in Saumur waar de hengstenhouders – waaronder de bij ons aangesloten Team Nijhof, VDL Stud en Joop van Uytert – hun verzoek heel goed hebben toegelicht. Zo vertelde Jeannette Nijhof over een fokker met één merrie die bij diverse stamboeken nakomelingen had geregistreerd van een en dezelfde hengst, maar dat deze fokker voor deze merrie maar één drachtigheid had betaald. Door de nieuwe voortplantingstechnieken als embryotransplantatie en ICSI en met name de internationale handel daarin, is het gevaar op fraude groter geworden. Heel begrijpelijk dus dat hengstenhouders behoefte hebben aan een betrouwbaar registratiesysteem om zo het financiële risico dat zij lopen te minimaliseren. Door een mogelijke WBFSH-database op basis van UELN-nummers zou er uitwisseling kunnen plaatsvinden tussen stamboeken en hengstenhouders voor wat betreft paardgegevens. Ik vraag mij wel af hoe het zit met Europese privacywetgeving en dus de mogelijkheden en beperkingen rondom het verstrekken van persoonsgegevens. Dat verdient nadere uitwerking, maar het initiatief lijkt mij in ieder geval heel goed.


Van: Arnaud

Arnaud Evain, Groupe France Elevage

Het verzoek van de hengstenhouders om te komen tot traceerbaarheid van de nakomelingen van hengsten bij alle WBFSH-stamboeken ligt in lijn met de belangen van iedereen. Wanneer een fokker een dekking koopt van een hengst die erg in de mode is, kan hij vandaag de dag niet weten of zijn veulen er één is van honderd, vijfhonderd of duizend geboortes in dat jaar!
Zo is het ook bij de aankoop van een embryo dat is ontstaan door ICSI. Wanneer een hengstenhouder een rietje toevertrouwt aan een inseminatiecentrum, heeft hij geen enkel middel meer om het gebruik dat ervan wordt gemaakt te controleren en het komt steeds vaker voor dat uit één zending van sperma meerdere geboortes van veulens worden geregistreerd.
De overgrote meerderheid van de fokkers, inseminatiecentra en de hengstenhouders werkt eerlijk en transparant. Deze overgrote meerderheid neemt niet weg dat een verplichte transparantie voordelen biedt voor allen!


Van: Wiebe-Yde

Wiebe-Yde van de Lageweg, VDL Stud

Dit is een groot probleem, want het illegaal rietjes verkopen of splitsen van rietjes of maken van embryo’s wordt door vele mensen als normaal gezien. Maar volgens mij is stelen nog steeds niet normaal. En wij als hengstenhouder leven van de spermaverkoop en met deze opbrengsten investeren we ook weer voor de toekomst. Wij worden niet beschermd of geholpen door stamboeken of de WBFSH, en dat zijn wel de enige partijen die ons kunnen helpen bij dit probleem. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat het gebeurt en normaal gevonden wordt. Dus in onze ogen is een internationale en sluitende database nodig. Als hengstenhouder alleen hebben wij daar niet genoeg controle of grip op, dus hebben we hier hulp bij nodig.

Deze [email protected] verscheen woensdag 30 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.