Ga naar hoofdinhoud

Is het NK springen ten dode opgeschreven?

FOTO WWW.ARND.NL

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joffra Schaap, Marcel Dufour, Gert-Jan Bruggink

De inspanningen van de organisatie en de mooie sport ten spijt; het NK springen senioren werd gekenmerkt door de top die ontbrak. Harrie Smolders, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten bijvoorbeeld maakten andere keuzes. Wat voegt het Nederlands kampioenschap op deze manier nog toe? Oftewel: is dit kampioenschap ten dode opgeschreven?


Van: Joffra

Joffra Schaap, voorzitter KNHS-springforum

Het is een illusie om met de huidige volle wedstrijdkalender alle topcombinaties op het NK te krijgen. Ik ken de reden van afwezigheid van de genoemde ruiters niet, maar ik heb alle dagen topsport op het hoogste niveau gezien waarbij onder dezelfde omstandigheden met het mes tussen de tanden gestreden werd om de titel. Het niveau was zeker vijfsterren waardig. Ieder jaar komen er toch weer verrassende combinaties bovendrijven. Het NK geeft de bondscoach goede en nieuwe informatie voor selecties verderop in het seizoen. Vanuit de breedtesport kijken we met bewondering naar de ambiance en publiekelijke belangstelling voor het kampioenschap in Mierlo. Het is bijzonder knap wat deze organisatie met haar vrijwilligers ieder jaar weer weet te realiseren. Dit is bij de paarden op de Hippiade en zeker op de indoorkampioenschappen niet het geval. Vandaar dat ik namens het springforum het initiatief heb genomen om contact op te nemen met Maarten van der Heijden, de bondscoaches springen en Dirk van Santvoort, voorzitter NK Mierlo, om te kijken hoe we wellicht de krachten tussen topsport en breedtesport kunnen bundelen. De eerste ideeën zijn hierover uitgewisseld. Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst van het NK.


Van: Marcel

Marcel Dufour, voormalig Nederlands kampioen springen

Voor de kampioen is dit een soort devaluatie. Je hebt niet het gevoel dat je de beste bent, want de beste combinaties hebben niet meegedaan. Toen ik Nederlands kampioen werd, vond ik dat geweldig omdat de gehele top meereed. Maar dat waren ook wel andere tijden. Er werd toen nog geen Global Champions Tour georganiseerd waar je 100.000 euro kon winnen. Het heeft ook geen goed gedaan dat het NK verplaatst is van juli/augustus naar april. Het NK wordt nu in het begin van het seizoen gehouden. Veel toppaarden hebben na een druk seizoen rust gehad en zijn bezig met de opbouw voor het nieuwe seizoen. De KNHS hoort hier werk van te maken. Ze zouden de kampioen veel meer prijzengeld moeten geven dan 1500 euro. In de huidige tijd is dat niet veel. Toen ik kampioen werd, won ik 1500 gulden en we zijn nu dertig jaar verder. Niemand doet mee om het geld, je wilt namelijk de titel winnen, maar je kunt het kampioenschap wel laten schieten vanwege het geld omdat je paard drie dagen lang vier dikke rondes moet springen. Langzamerhand zie je hier wel verandering in ontstaan. Er wordt nu niet meer zo zwaar gebouwd als het geval zou zijn als de top wel mee zou doen. Aan de hand van de uitslag kun je zien dat drie of vier paarden foutloos zijn gebleven. Normaal gesproken gebeurt dat niet. Meestal zijn een of hooguit twee combinaties foutloos over het gehele kampioenschap. Waarmee ik niets af wil doen aan de prestatie van de winnaar Leopold van Asten, want die zou met zijn resultaat zeer waarschijnlijk ook op het podium zijn gekomen als de hele top wel mee zou hebben gedaan.


Van: Gert-Jan

Gert-Jan Bruggink, internationaal springruiter en meervoudig Nederlands kampioen

Ik herinner me vanuit de tijd in Hoofddorp dat dit al ter sprake kwam. Het is vaker voorgekomen dat de top ontbrak op het NK. In Mierlo hebben ze het een aantal jaar verplicht gesteld om deel te nemen. Ik heb vorig jaar niet deelgenomen aan het NK omdat het niet meer verplicht was. Ik ben naar Hagen gegaan, naar Horses & Dreams. Daar was de Riders Tour. Toen het NK nog verplicht was, mocht je niet deelnemen aan andere (internationale) wedstrijden. Natuurlijk zijn er ook aanstormende talenten die op het NK willen testen of ze klaar zijn voor dat niveau. Daar is het NK erg geschikt voor. Vanwege de landenwedstrijden zal de bondscoach toch aanspraak moeten maken op de ruiters die niet hebben meegedaan. Als je kijkt naar het prijzengeld is er een groot verschil met het prijzengeld dat je in Duitsland kunt winnen op het kampioenschap. In Duitsland valt er meer te verdienen. Je verlangt zware inspanningen van de paarden en daar zou meer prijzengeld tegenover mogen staan. Er worden zoveel wedstrijden georganiseerd waar het prijzengeld hoger ligt. Je zult keuzes moeten maken tussen je verplichtingen, bijvoorbeeld naar je sponsor toe. Er is gewoon veel aanbod. Of je moet over zoveel paarden beschikken dat je toch op het NK kunt starten. Het is natuurlijk altijd mooi om de titel op je cv te hebben staan.

Deze [email protected] verscheen woensdag 8 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.