Ga naar hoofdinhoud

Is het een goede zaak dat het KWPN zich actief bezighoudt met afzetbevordering?

Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Steffi Verhagen, Muriël Koelen, Sannah Angenent

Het KWPN is op dit moment bezig met een pilot rond de verkoop van paarden. Het betreft paarden die gefokt en in eigendom zijn van KWPN-leden die op het KWPN-centrum worden getraind. Het KWPN brengt alleen de directe kosten in rekening. Is deze praktische rol van het KWPN de ultieme vorm van afzetbevordering en dus een zeer positieve ontwikkeling, of moet het KWPN zich alleen met marketing en promotie bezig houden?


Steffi Verhagen, hengstenhouder Foto: Linelle Deunk

Van: Steffi

Ik vind het positief dat het KWPN dit oppakt, want bij buitenlandse stamboeken wordt dit ook al jaren succesvol gedaan. Vooral voor fokkers die zelf niet over de faciliteiten of ruiters beschikken, en niet zo in de handel zitten, is dit een heel mooi platform. Ze brengen de paarden naar het KWPN-centrum en het KWPN regelt de rest. In mijn ogen is dat zeer positief. We hebben dat centrum toch, dus waarom zouden we dat niet beter benutten. Het is goed als we het centrum meer in gaan zetten voor de fokkers. Ik kan me voorstellen dat een fokker van een jaar of tachtig zijn merrie wegbrengt voor de EPTM en deze dan vervolgens verkocht wordt via het KWPN. Een mooier all-in-pakket dan dat kan bijna niet.
Het KWPN heeft een wereldwijd netwerk aan contacten en daardoor een groot bereik, ook via de media. Voor een fokker die niet zo de weg weet met Facebook en alle andere moderne digitale technieken is dit wel een uitkomst, met name dus voor de oudere fokker. De kans dat een paard wordt verkocht, is bij het KWPN groter dan bij de fokker thuis. Voor een (buitenlandse) koper is het de moeite waard om te gaan kijken in Ermelo als er meer paarden staan op het centrum. Ze hoeven dan niet bij één fokker op bezoek te gaan. Bovendien is het KWPN-centrum daar zeer geschikt voor.


Muriël Koelen, voorzitter JongKWPN

Van: Muriël

Uit de fokkerscafés is gebleken dat de leden van het KWPN behoefte hebben aan hulp bij de afzet van hun fokproducten, zowel veulens als oudere paarden. Het KWPN is een vereniging en daarom is het van belang dat de wens van de leden met betrekking tot de hulp van afzet in ieder geval wordt onderzocht. Met de verkoop van veulens wordt geholpen door middel van de online veilingen. Het lijkt me een goede stap van het KWPN om ook voor de oudere paarden een manier te vinden om fokkers te helpen met de afzet. Het KWPN-centrum en de ruiters/amazones zijn er toch, waarom zouden we deze dan niet optimaal benutten? Doordat de inkomsten van het KWPN alleen de kosten van de stalling en de ruiter dekken, is te zien dat er geen verdienmodel aan vast zit, maar dat het een methode is om verkopers en kopers bij elkaar te brengen. Het lijkt mij voor alle KWPN-leden een goede ontwikkeling als de stallen van het KWPN-centrum zoveel mogelijk bezet zijn. Hopelijk blijkt deze pilot een succes en worden veel KWPN-leden op deze manier geholpen door het KWPN met de afzet van hun fokproducten.


Van: Sannah

Sannah Angenent, fokker FOTO LEO VOGELZANG

Ik denk dat het een positieve ontwikkeling is. Als fokker kun je er namelijk zelf voor kiezen of je dat wilt doen. Er zijn best een aantal fokkers die geen mogelijkheid hebben om hun veulens aan te houden en als sportpaard te vermarkten. Op deze manier zouden ze dat veulentje toch aan kunnen houden en als driejarige op het KWPN Centrum zadelmak kunnen laten maken en trainen. Dit is hetzelfde als je je merrie wegbrengt voor de EPTM. Voor het KWPN is het qua marketing een goede tool om mee naar buiten te treden. Het trekt ook weer nieuwe klanten aan. Ik denk dat er een zekere synergie is, want het KWPN organiseert voor haar leden ook veilingen, zoals de KWPN Select Sale en de online-auctions. Voor de fokker geeft dit een extra kans om zijn fokproducten af te zetten. Het is een nieuwe afzetmogelijkheid.

Deze [email protected] verscheen woensdag 4 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.