Ga naar hoofdinhoud

Is 35 dagen genoeg voor het KWPN verrichtingsonderzoek?

KWPN verrichtingsonderzoek januari 2020. Foto Paardenkrant/Jacqueline van Tartwijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl

Aan: Joop van Uytert, Henk Hammers, Willem Greve

De eerste lichting KWPN-hengsten heeft het verrichtingsonderzoek van 35 dagen afgelegd. Tijd om te evalueren: was dit een goed idee?


Van: Joop

Ja, ik ben absoluut een voorstander van een verkort verrichtingsonderzoek. Het is een goede zaak dat deze periode een stuk korter is geworden. Voor een jong paard is dit een minder zware belasting. We praten toch over driejarige paarden.

Joop van Uytert, hengstenhouder

Het kostenplaatje is bovendien wat positiever geworden. Anders heb je toch 35 dagen meer kosten van het verrichtingsonderzoek. Alles bij elkaar opgeteld sta ik er zeer positief in. Op het moment dat je je paard naar het verrichtingsonderzoek brengt, moet je hem goed hebben voorbereid. Je moet er zelf van overtuigd zijn dat je paard goed genoeg is om daaraan deel te nemen. Er zijn wel paarden die beter worden tijdens het verrichtingsonderzoek en misschien een halve punt omhoog zouden gaan als het onderzoek langer duurde. Aan de andere kant zijn er ook paarden die in de loop van het onderzoek een beetje gaan tegenvallen als het onderzoek langer duurde en dan met een half puntje naar beneden zouden gaan. Daar kan een klein puntenverschil in zitten. Verder denk ik dat de jury redelijk op dezelfde lijn zou zitten als het 70 dagen zou duren.


Van: Henk

Henk Hammers, trainingsleider KWPN verrichtingsonderzoek

Het verkorte verrichtingsonderzoek is mij wel goed bevallen. We hebben prettig kunnen werken met alle hengsten. Het staat of valt ook met de voorbereiding van de hengsteneigenaren. Hoe beter ze de paarden hebben voorbereid, hoe minder tegenslag we kunnen verwachten. In dat opzicht is het onderzoek positief gelopen. Het te rijden zijn is in veel gevallen verbeterd. De hengsten waren allemaal goed voorbereid, zonder trucages: er is er geen één door de mand gevallen. We konden er na de aanlevering zo verder mee rijden en ze zijn in Ermelo allemaal nog aardig doorontwikkeld. Dat is ook wel het mooie ervan, er was geen aardigheid aan geweest als ze bij ons niet verder waren gekomen. Een onderzoek van 35 dagen is voldoende lang om de natuurlijke aanleg van de hengsten te testen, en dat is het belangrijkste doel van het verrichtingsonderzoek. Als een hengst tegenslag had gekregen, is 35 dagen kort omdat we daar niet een week voor terug hadden gekregen. Misschien hadden we dan wel met de handen in het haar gezeten. Maar dan is er altijd nog de optie van een volgend onderzoek, waardoor ze de kans hebben om zich verder door te ontwikkelen.


Van: Willem

Willem Greve, springruiter en eigenaar van een KWPN-goedgekeurde hengst

Het idee is goed. Het verrichtingsonderzoek is ingekort vanwege de belasting en het welzijn van de nog erg jonge paarden en dat is beter. De hengsten zijn goed te bewerken en te beoordelen, dus ze kunnen er een duidelijk beeld van schetsen. Maar het uiteindelijke doel van de verrichting, de laatste selectie, wordt voorbijgeschoten. Ik vind dat er veel te veel wordt goedgekeurd. Wees genereus met aanwijzen, correct model en fundament, interessante afstamming en een voldoende tot goede prestatie bij springen? Ga ze testen!!! Maar eenmaal in de test, moet het mes er wel reëel in worden gezet, zodat er een handjevol complete hengsten overblijft. Naar mijn idee zou het niet erg zijn als ze een keer een hengst over het hoofd zien. Ze kunnen beter later kleur bekennen en een speciale erbij pakken dan teveel jonge hengsten goedkeuren. Het argument dat een jonge hengst toch niks dekt, is het slechtste argument dat er is om ze wel goed te keuren. Hoeveel hengsten zijn er de laatste jaren goedgekeurd die daarna via de achterdeur zijn verdwenen? We komen alleen maar vooruit met het allerbeste. De hengstenkeuringscommissie geeft een heel slecht signaal af, het stamboek staat ergens voor en dat moet zo blijven! Het gaat niet om aantallen. Enkel om de uitschieters, want daar ga je mee vooruit. Dus wie keurt er, de commissie of de boekhouder?

Deze [email protected] verscheen woensdag 22 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.