Ga naar hoofdinhoud

Gaat de jury van het WK dressuur haar boekje te buiten door niet te punten wat ze zien?

Jovian (v. Apache) en Andreas Helgstrand Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Frenk Jespers, Koos Poppelaars, Tim Coomans

Aan het eind van het Wereldkampioenschap voor vijfjarige dressuurpaarden maakte de jury het wel heel spannend. Er werd druk gerekend en dat was omdat de jury vond dat Jovian toch boven Secret moest eindigen. Het cijfer voor Jovians zwakste gang, de stap, viel daardoor wel heel hoog uit. Was dat geen probleem omdat de titel uiteindelijk bij een heel goed paard terechtkwam en de spanning nu hoog werd opgevoerd? Of ging de jury zijn boekje ernstig te buiten door niet te punten wat zij zag?


Van: Frenk

Frenk Jespers, trainer en jurylid
www.arnd.nl

De kwaliteit van de vijfjarigen was extreem hoog, vandaar dat de jury hoge punten heeft gegeven. Maar hierdoor heeft de jury zichzelf wel in de problemen gebracht. Binnenskamers is, denk ik, de discussie ontstaan omdat ze Jovian het beste paard vonden. Waarschijnlijk heeft Secret de punten gekregen die hij verdiende, maar achteraf bekeken had de jury iets te hoog ingezet want anders hadden ze verantwoorde punten kunnen geven aan de stap van Jovian. De jury heeft zich niet voldoende gerealiseerd dat ze een beter paard zouden zien met een mindere stap. Het was duidelijk dat Secret beter kan stappen. Hij stapte fantastisch los door het lichaam en ruim over. Bij jonge paarden is het belangrijk om daar hoog op te scoren. Als een paard niet over een goede stap beschikt, maakt hij eigenlijk geen kans om in de top drie te komen of een paard moet extreem goed zijn. Jovian kan extreem goed draven en galopperen. Ik kan me voorstellen dat ze Jovian het beste paard vonden. Het is alleen niet correct om dan zo maar te gaan rekenen. Het is een beetje een gemaakte uitslag. Dat ziet iedereen, want die 8,3 voor de stap is geen realiteit.


Van: Koos

Koos Poppelaars, fokker

Beide stellingen zijn natuurlijk met een ja te beantwoorden. Smaken verschillen echter en uiteraard hebben beide paarden veel fans. In mijn ogen zat de jury bij Secret erg hoog met haar scores. Als de startvolgorde andersom was, had de jury waarschijnlijk bij Secret op een aantal punten gekort omdat ze Jovian kampioen wilden maken. Naar mijn idee heeft de jury zeker goed gehandeld aangezien dit geen reguliere dressuurproef is. Het paard met de meeste potentie moet van mij bovenaan staan en zeker ook tijdens de prijsuitreiking, waar beide paarden naast elkaar te zien waren, werd duidelijk dat Jovian dit kampioenschap de titel verdiende. We hebben een fantastisch evenement gehad in Ermelo met in elke leeftijdsklasse geweldige paarden. Hopelijk mogen we na komend jaar in Verden de beste jonge paarden van de wereld wederom in Ermelo verwelkomen!


Van: Tim

Tim Coomans, fokker en hengstenhouder

Waar gaat het hier om? Wat is het beste paard. Een paard dat in zijn drie basisgangen het meest complete paard is, of telt het rijden ook mee? Waar leggen ze de zwaarte van de beoordeling? Het blijft een jurysport. Secret had een hele goede stap. Hij liep er ook heel fijn overheen. Jovian liep meer opwaarts, had heel veel souplesse en meer schwung in de draf. Hij had gewoon iets meer lichaamstaal. Jovian heeft het voordeel gekregen. Secret miste wat front terwijl het wel een imponerende hengst is. Op grond daarvan heeft de jury hem laten winnen. Dat is een beetje het spelletje van het jureren. In de eerste ronde kreeg Jovian een 7,5 voor de stap dus ik vind een 8,3 een begrijpelijk punt voor de tweede ronde. Ik vind dat het beste paard heeft gewonnen. In het voortraject zaten ze al rijkelijk hoog in hun punten. Bij Secret zijn ze te royaal geweest waardoor ze bij Jovian in de problemen kwamen. Ze zijn gaan rekenen omdat ze het beste paard op één wilden hebben staan. Ik vind dat eigenlijk wel een goede zaak. De punten van Jovian zijn opgewaardeerd om hem toch tot winnaar te maken. Aan de punten zie je dat de jury een soort reparatie heeft gedaan. Jureren is mensenwerk. We maken allemaal fouten.

Deze [email protected] verscheen woensdag 14 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.