Ga naar hoofdinhoud

Column Jacquelien van Tartwijk: Randgevallen

De KWPN-fokkers van springhengsten hebben er sinds zaterdag weer 12 nieuwe hengsten bij om uit te kiezen. Maar ik vraag me af wat een aantal van deze nieuwelingen nu daadwerkelijk zullen toevoegen en vooral of zij dus ook door de fokkers gebruikt gaan worden. Voor de randgevallen, die met de hakken over de sloot slaagden, lijkt me die kans erg klein al zijn die dan best wel interessant gefokt.

Juryvoorzitter Cor Loeffen is heel duidelijk. “Als we veertig hengsten aanwijzen voor het verrichtingsonderzoek, dan zijn we ook overtuigd van hun kwaliteit en hebben de intentie om die alle in te schrijven.” Natuurlijk zijn er dan afvallers onder het zadel, maar de grens van 75 punten is keurig aangehouden. Toch denk ik dat er meer gekeken mag worden naar wat de fokkers willen en die willen topbloed en het liefst bewezen. Daarmee bedoel ik ook echt op hoog niveau, Grand Prix, in de sport. Zij zitten dus echt niet te wachten op hengsten die maar net slagen en dan moet je dus afvragen of 75 punten nu nog wel voldoende is.

Verleg de lat

Ik vind het een goede zaak dat er diverse mogelijkheden zijn om hengsten in het verrichtingsonderzoek in te laten stromen. Vooral omdat het presteren onder het zadel van grote waarde is. Ook denk ik dat de 35 dagen een voldoende goed beeld kan geven van de mogelijkheden. Voor de jonge hengsten zou je dan in mijn ogen alleen moeten gaan voor het beste van het beste en dus verleg de lat maar naar 80 punten.

Kannan

Daarnaast denk ik dat vier-, vijf- en zesjarige hengsten nu te makkelijk een kans krijgen. Ook daar zou je nog veel strenger mogen zijn. Een goede prestatie in de Blom Cup geeft nog maar weinig garanties voor de toekomst. Jurylid Wout Jan van der Schans merkte daarbij terecht op dat als je moet wachten tot hengsten hoger lopen in de sport, zij dan vaak al lang verkocht zullen zijn en meestal naar het buitenland. Maar dat moet dan maar zo zijn, want vaak komen ze dan daar later wel weer bovendrijven in de Grand Prix. Kijk maar naar een hengst als Kannan.

Exclusiviteit

Bij de dressuurhengsten was in de loop van het onderzoek al de nodige selectie gemaakt waardoor het ondereind daar wel was verdwenen. De springhengsten hadden dus maar één afvaller. De grote vraag is volgens juryvoorzitter Loeffen dan ook: waar leg je de streep? Van mij mag die lat echt wel een stuk hoger om ook exclusiviteit te geven.

Jacqueline van Tartwijk, redacteur

[email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.