Ga naar hoofdinhoud

Column Jacquelien van Tartwijk: ET-angst

Foto Lonneke Ruesink

Embryotransplantatie is steeds meer ingeburgerd in de huidige paardenfokkerij met zelfs al speciale succesvolle veilingen voor embryo’s. ET neemt ieder jaar toe en is natuurlijk een uitgekiende kans om van topmerries in de sport of veel belovende jonge merries meerdere veulens te krijgen en de fokkerij met sprongen vooruit te laten gaan.Door Jacqueline van Tartwijk

Met enige verbazing las ik dan ook vorige week het bericht dat de directeur van de Franse Stoeterij Haras Mallet besloten had te stoppen met deze techniek bij zijn merries die ook sporten. Hij denkt dat het een negatief effect heeft op het karakter en dat de weerstand achteruit zou gaan.

Merrie eerst

Als reactie daarop verklaarde FEI-dierenarts Christophe Schlotterer dat hij geen enkel bewijs zag voor merries met een ‘depressie’ bij embryotransplantatie. En dat lijkt mij ook, al waardeer ik de insteek dat je het welzijn van de merrie voorop stelt. Het is natuurlijk wel een hormonale kwestie en dat zal zeker per merrie verschillen. Iets waar je alert op moet zijn. Je ziet toch ook grote verschillen in reacties bij het hengstig zijn van een merrie.

Top-niveau

Waren we onlangs bij Stal Laarakkers waar ET verweven is in het management en dat een topmerrie als Darabel gewoon haar wedstrijden er met succes om door loopt. Ooit zei ook Piet Raijmakers tegen mij dat hij het wel goed kon merken aan Ratina als ze was gespoeld. Zij heeft vervolgens na haar sportcarrière de belangrijkste nakomelingen gegeven via ET. Ik denk wel dat op het allerhoogste niveau sport op plek één hoort te staan. Dat een combinatie zeker mogelijk is bewijst toch Weihegold, die gezien haar prestaties er weinig last van lijkt te hebben en wie wil er geen nakomeling van? Anderzijds kan ET ook tot na de sport worden uitgesteld zoals bij top-embryoleverancier Sisther de Jeu.

Kosten

Er zit zeker een kostenaspect aan ET waar ook over nagedacht dient te worden. Dat vormt een drempel die mij eigenlijk wel goed lijkt, maar deze drempel speelt vast niet bij de Franse stoeterij. Ik kan me nog ethische aspecten voorstellen als reden om geen ET toe te passen. Maar een depressie vind ik wel hypocriet omdat ik denk dat een merrie eerder depressief kán raken van trainingen en sport. Daarnaast is spoelen minder risicovol en fysiek belastend voor een merrie dan haar zelf een veulen te laten krijgen. Kortom, met de huidige topspecialisten en goed individueel management is voor mij ET een goede en verantwoorde techniek om de fokkerij en daarmee ook de sport vooruit te helpen.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur

[email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.