Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Handschoen

Met zijn enorme verstand van springen haalde cat.nr 295 Zirocco Blue VDL x Colino zijn aanwijzing voor het verrichtingsonderzoek én de hoogste prijs (85.000 euro) in de KWPN Select Sale.

In één van mijn voorgaande columns stelde ik voor om boekenonderzoek te doen naar de kostbare erfenis waar zo veel KWPN-fokkers hun schouders over ophalen: genoomselectie. Weinigen begrijpen er wat van, maar we hebben er destijds met z’n allen wel mee ingestemd. Via de mail meldde Ids Hellinga zich bij mij. De directeur van het KFPS, zelf geneticus, vond dat de Paardenkrant dan maar de brug tussen wetenschap en praktijk moest gaan vormen.

Die handschoen hebben we opgepakt. We gingen te rade bij een aantal deskundigen: genetici en paardenfokkers met kennis van zaken door hun achtergrond in de rundveefokkerij. De resultaten staan op pagina 20 en 21 van de Paardenkrant, ik denk dat we binnenkort nog wat dieper op deze materie zullen ingaan.

Waar het echt om gaat

De resultaten van onze rondgang langs de experts zijn bemoedigend: genoomselectie is een erkende methode om betrouwbaarder dan via gewone fokwaardeschatting tot een inschatting van de verervingskracht van hengsten en merries te komen. Helaas blijft dat voorlopig nog beperkt tot een onderdeel (osteochondrose) van een ondersteunend fokdoelkenmerk (gezondheid) en kunnen we voorlopig nog niet beschikken over datgene waar het in de fokkerij echt om gaat: informatie over sportaanleg.

Maar aan onze rondvraag houd ik wel de verwachting over dat we er straks méér mee kunnen. Zoals het terugdringen van erfelijke gebreken. Dat is inderdaad – ik citeer de door ons geïnterviewde Henk Angenent – ‘één van de hoofdredenen voor het oprichten van stamboeken’. Ook ligt een verbetering van de matige betrouwbaarheid van onze fokwaarden in het verschiet.

Een aantal vragen hebben we kunnen beantwoorden. Over het nut en de mogelijkheden van genoomselectie. Over de positie van het KWPN dat zich inderdaad kan onderscheiden van andere stamboeken. Wat nog openstaat is de vraag of commercieel ingestelde paardenfokkers, die dicht bij de praktijk van sport en fokkerij staan, straks daadwerkelijk baat bij genoomselectie zullen hebben.

Ruig er overheen

Dat hebben zij tot nu toe bij de gewone fokwaardeschatting niet gehad. Op veilingen worden veulens nooit aangeprezen met enthousiaste mededelingen over de schatting van de fokwaarde van hun ouders. Veulens van vaders die er ruig overheen springen en veulens uit moederlijnen met stapels internationale paarden, die liggen goed in de markt.

Sportaanleg is iets waar je liefhebbers van de fokkerij niet op hoeft te attenderen. Door hun passie hebben ze dat al veel eerder gezien dan de best rekenende geneticus. Ik zie wel veel heil in een uitbouw van genomics in de richting van gezondheid en duurzaamheid. Als we straks de aanleg voor problemen in de weke delen aan de osteochondrose kunnen toevoegen, hebben we echt iets in handen om onze fokproducten beter te kunnen verkopen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.