Ga naar hoofdinhoud

7. Governor-zoon maakt mooi veulenseizoen compleet

ET-veulen van Orleans (v. Jazz) en Jersey

Dit seizoen volgen we in de serie ‘Van veulen naar veulen’ bij Stoeterij Beltmanshoeve in Wilp het wel en wee rondom de geboorte van de veulens, hengstenkeuze en inseminaties van de merries. Voortplantingsspecialist Paard, Karin Hendriks, verzorgt er voor Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen de veterinaire begeleiding en deelt haar bevindingen over de situaties die betrekking hebben op haar vakgebied. Evelien en Stephan Haarman kijken terug op een goed veulenseizoen en zijn super tevreden met de oogst van zes merrie- en vier hengstveulens. Als laatste meldde zich een zoon van Governor en Etione Fortuna (v. Florencio), heel netjes twee dagen na de uitgerekende tijd.

“Dat was vorige week van maandag op dinsdag 2 juli ’s nachts om vier uur. Het alarm ging af en toen ik erbij kwam, was ze bezig en kon ik het veulen zo aanpakken. De nageboorte volgde snel en het veulen dronk ook al snel zelf. Het is een mooi hengstveulen. Nu was de voorspelling van Karin dus goed.” Het veulen heeft ook al zijn weg gevonden, want het is verkocht aan Adelinde Cornelissen en Gerard Korbeld.

“De merrieveulens van dit jaar willen we allemaal aanhouden. Voor de hengstveulens kijken we even wat er zoal langskomt, maar we vinden het ook geen enkel probleem als we er een of twee in de opfok moeten gaan doen. Die vinden dan straks als driejarige wel hun weg.” Inmiddels zijn de nodige merries drachtig, waaronder de twee driejarigen, maar er zijn er ook nog steeds een aantal onderweg, vijf om precies te zijn. “Het drachtig worden ging zeker niet helemaal vanzelf. Er zijn er toch veel teruggekomen na de eerste inseminatie. Het is heel belangrijk dat je er bovenop zit.”

Inegra is teruggekomen nadat ze in haar veulenhengstigheid was geïnsemineerd en dat was ook het geval met Gowenna. “Dat hadden we achteraf toch beter niet kunnen doen. Dat is een ervaring en daar leer je weer van, want de kans van slagen is toch klein.” Beide zijn nu opnieuw geïnsemineerd en zitten nog in de drie weken net als Gulavsca. Ook Ginja en Zwinging Alpha zijn beide opnieuw geïnsemineerd. “Als we ze deze maand allemaal maar drachtig krijgen, dan teken ik ervoor.” De driejarige Lisieux-STRH (v. Bordeaux) is naar de stamboekkeuring geweest en daar ster geworden met 80 punten voor exterieur en beweging, waarvan 85 punten voor de draf. “Ik vind keuringen wel belangrijk voor een toekomstige fokmerrie waar je verder mee wilt. Dan kijkt er toch een ander eens overheen en weet je ook waar je staat.” Komende zaterdag volgt dan de CK in Ermelo voor een eventueel voorlopig elitepredikaat. En dan is het nog de bedoeling dat de Berlin-dochter naar de veulenkeuring gaat op 5 augustus in Nieuwleusen met de stille hoop een NVK-ticket te bemachtigen.

Met veel genoegen wordt teruggekeken naar de veulenoogst van dit jaar. “We hadden onlangs een veulenkijkdag van de fokvereniging Voorst hier en dan mag je toch heel tevreden zijn als je ze allemaal ziet langs komen.” Hendriks snapt dat fokkers zich laten verleiden om een merrie in de veulenhengstigheid te laten dekken, maar geeft aan dat dekken in de veulenhengstigheid vaak niet succesvol is. “Je weet gewoon dat de kans op drachtig worden in de veulenhengstigheid een stuk kleiner is. Fokkers zeggen vaak dat je de veulenhengstigheid moet gebruiken omdat ze anders niet drachtig worden, maar daarover is uit onderzoek iets anders gebleken. De wetenschap heeft aangetoond dat de kans op dracht duidelijk lager ligt: uit mijn hoofd op twintig procent lager ten opzichte van een tweede hengstigheid.”

Het is ook wel goed te verklaren omdat de baarmoeder na de dracht van een veulen toch even de tijd nodig heeft om te herstellen. “Als fokkers toch graag de veulenhengstigheid willen gebruiken dan zeggen we altijd dat het a; jonge merries moeten zijn en zeker niet ouder dan twaalf jaar, b: ze vlot moeten hebben geveulend en niet aan de nageboorte zijn blijven staan en c: we gaan sowieso niet voor de zevende dag insemineren. Als we dan de baarmoeder evalueren dan moet die al mooi aanvoelen en aangeven dat die goed aan het krimpen is. En we willen geen vrij vocht in de baarmoeder zien staan voordat we ze gaan insemineren. Je moet de natuur dan gewoon even de tijd geven. Het is bewezen dat de baarmoeder op microscopisch-niveau pas na zes weken weer helemaal terug is in de oude situatie.” Maar toch is er altijd een eisprong met de veulenhengstigheid. “Dit jaar hadden we een aantal merries die heel vroeg geveulend hadden en fokkers die ook daarom de veulenhengstigheid oversloegen. Daarna kregen we echter ineens die extreme kou en zagen we dat deze merries daardoor gewoon stopten met de cyclus. Die veulenhengstigheid komt dus altijd wel op gang, maar ze kunnen daarna in een soort winterslaap schieten en pas als het warmer wordt weer gewoon hengstig worden. Ik merk ook wel dat fokkers niet precies weten wanneer een merrie na de veulenhengstigheid weer hengstig wordt.”

Dan wordt vaak een merrie op de twintigste dag na het veulenen hengstig gespoten: “Maar ik wil ze dan wel graag controleren. Want als je blind spuit, kun je de pech hebben, als je ze hengstig spuit met al een groot follikel erbij, dat ze dan binnen die vijf dagen al een nieuwe eisprong hebben gehad. Dan is het net alsof ze niet hengstig worden. In zo’n geval kan ik de dosering aanpassen en een merrie al met twee dagen terug laten komen. Dat werkt prima.” Hendriks kijkt ook terug op een mooi seizoen. “Vanuit onze praktijk kunnen we concluderen dat we dit jaar een makkelijk jaar hebben. Ondanks de extreme kou dit voorjaar blijken merries toch makkelijk drachtig te worden. Hoe dat komt? Ik heb geen idee, mogelijk toch een beter voorjaar ten opzichte van vorig jaar”, besluit Hendriks.

Fokmerries bij Stoeterij Beltmanshoeve

Kurelie Fortuna (Giovanni u. Zurelie Fortuna v. Rubiquil) 2015, veulen van Henkie, drachtig van Cum Laude
Kerlouan-STRH (Bordeaux u.Toulouse v. Jazz) 2015, veulen van Just Wimphof, drachtig van Cum Laude
Gerendy (Tango u. Serendy v. Jazz) 2011, veulen van Ferdeaux, drachtig van Ferdeaux
Iroccalavsca Fortuna (Zirocco Blue u. Berdilavsca F. v. Verdi) 2013, veulen van Luigi d’Ecplics, drachtig van Berlin
Etione Fortuna (Florencio u. Atione Fortuna v. Rubiquil) 2009, drachtig van Governor-STR
Inegra Fortuna (Negro u u.. Etione Fortuna v. Florencio) 2013, veulen van Ebony, drachtig van Daily Diamond
Orleans (Jazz u. Fidora v. Ulft) 1996, drachtig van Jersey (via ET) 
Edelweiss-STR (Zhivago u. Orleans v. Jazz) 2009, drachtig van Hermès 
Zurelie Fortuna (Rubiquil u. Urelie Fortuna v. Jazz) 2004, drachtig van Daily Diamond 
Jessilavsca Fortuna (Durango u. Bull Run’s Divine Fortuna v. Padinus) 2014, drachtig van Apardi, veulen van Kallmar VDL
Zwinging Alpha (Fighting Alpha u. Henrica v. Aram) 2004, drachtig van Jardonnay, veulen van Jardonnay
Ginja (Verdi u.Binja v. Colandro) 2011, drachtig van Comfortuna VDL, veulen van Il est Balou
Gowenna (Zavall VDL u. Rowenna v. Monaco) 2011, drachtig van Kordon VDL
Lisieux-STRH (Bordeaux u. Toulouse v. Jazz) 2016, drachtig van Just Wimphof
Ladyjump (Elvis ter Putte u. Naomi v. Legaat) 2016, drachtig van Luigi d’Eclipse 
LoweNna (Freeman u. Rowenna v. Monaco) 2016, drachtig van Gullit HBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.