Ga naar hoofdinhoud

67. Gert Willem van Norel: ‘Met fokken zie je de toekomst tegemoet’

In de vorige aflevering haakte Grand Prix-ruiter Diederik van Silfhout in op de samenwerking tussen paardeneigenaren en de talenten van het KNHS Talententeam. Toen Van Silfhout zelf nog deel uitmaakte van het Rabo Talentenplan nam hengstenhouder Gert Willem van Norel, van de Pretendenthoeve in Wapenveld, contact met hem op omdat hij een ruiter zocht voor zijn paarden. Diederik van Silfhout is benieuwd of Van Norel ook toekomst ziet in de huidige talenten van het KNHS Talententeam. Zou hij deze talentvolle ruiters ook vragen voor de paarden die uit zijn fokkerij komen? In de volgende editie van de Kettingbrief is het woord aan Johan Hamminga.

Beste Diederik,

Mijn leeftijd brengt teweeg dat ik de tijd nog meegemaakt heb dat de paarden voor de wagen of de ploeg liepen. Dat is inmiddels verleden tijd. De trekker heeft het werk overgenomen waardoor ik een ander project moest zoeken voor de paarden. De erfenis die ik van mijn vader heb meegekregen, is dat ik van een mooi charmant paard houd, dat lichtvoetig loopt en waarmee we uit de voeten kunnen. De erfelijkheidsfactor bij de paarden is, en dat geldt ook voor de mens, dat bij bepaalde stammetjes drie of vier generaties achter elkaar dezelfde handicap voorkomt, zowel de positieve als de negatieve. Ik zou menen dat wij als oudere lichting en fokkers een beetje verplicht zijn om de jongelui de kans te geven om betere paarden te rijden. Daarbij moet je proberen om een combinatie bij elkaar te krijgen. Ik ben altijd op zoek geweest naar paarden met talent en jongelui met talent. Annemarie Sanders reed meerdere jaren paarden voor ons. Ik vond dat zij zo’n gave had. Zij heeft destijds aan de weg getimmerd met Amon en later met Vincent en Vanitas.

Coach aanwezig

In mijn geval was het én én. Het Rabo Talentenplan heeft er zeker aan bijgedragen dat jij in beeld kwam, maar ik wilde de jongelui ook de kans geven en ze een goed paard toevertrouwen. Ik vond wel dat er een goede coach aanwezig moest zijn. In jou zag ik potentie. Jouw vader stond achter je. In die tijd was hij al een topruiter. Alex heeft nog de jaren meegemaakt dat de sport net begon en het niveau nog niet zo hoog was. De eisen zijn over de jaren heen steeds zwaarder geworden.
Jij was een jonge knaap met veel talent en inzet. Zodoende kwam ik bij jouw familie terecht. Ik ben ook altijd op zoek geweest naar paarden met de nodige inzet voor het werk en waar ik een jonge ruiter op kon zetten. Je kunt nog zo’n mooi paard hebben, maar als hij niet voor je werkt, heb je er niks aan. Van zo’n paard moet je een standbeeld maken en in de tuin zetten.
In het verleden heb ik me ook weleens uitgesproken over het Rabo Talentenplan. Ik vond het jammer dat de jongelui die al wel een coach achter zich hadden staan, geselecteerd werden voor het Rabo Talentenplan. Ik had destijds een fantastische amazone op stal, maar ik was niet in staat om haar te coachen. Jonge ruiters begeleiden is niet aan mij besteed. Het is jammer dat het Rabo Talentenplan niet de ruiters heeft opgezocht die geen begeleiding hadden, want dat had heel goed kunnen uitpakken. In mijn ogen hebben ze verzuimd door deze categorie ruiters niet op te vangen.

Vooruit blijven kijken

Emmelie Scholtens reed in die tijd bij Stal Laarakkers. Zij kreeg het wel voor elkaar dat ze gesponsord werd, maar ze kreeg daar op stal al begeleiding. Ik snapte heel goed dat de Rabobank net die jongelui eruit pikte die al de gave en de begeleiding hadden. Ze konden nergens meer reclame mee krijgen dan met die jongelui. Voor het Rabo Talentenplan was er geen beter visitekaartje.
Het zou een heel slechte zaak zijn als ik zei dat alleen jij heilig bent en ik de rest links zou laten liggen. Je moet, indien mogelijk, iedereen de kans geven. Zowel de paarden als de ruiters. Je moet wel vooruit blijven kijken. Vroeger was het Rabo Talententeam een opkomend gebeuren. Er was animo voor. Ik moet je nu heel eerlijk bekennen dat ik te druk ben geweest om de huidige talenten uit het KNHS Talententeam te volgen. Er zullen vast en zeker jonge ruiters aan meedoen die ik heel graag op mijn paarden zou willen hebben. Een dag heeft maar 24 uur. Op dit moment zijn we al heel druk bezig met de voorbereidingen op de hengstenkeuring.
Mijns inziens wordt de jeugd tegenwoordig te veel op handen gedragen door de ouders. Gemiddeld genomen hadden wij vroeger in onze jeugd meer felheid in het werk dan de jeugd van vandaag de dag. Wij gingen ervoor. Als wij de jongelui op handen zouden moeten dragen omdat er wat moet gebeuren, zijn we fout bezig. Ruiters die goed willen worden in hun vak, moeten zelf de ambitie hebben om goede paarden onder het zadel te krijgen. Ze moeten daar zelf de inzet en de power voor tonen.

Braaf en inzet

Als fokkers zijnde moeten we er ook voor zorgen dat we brave paarden fokken die inzet hebben. We moeten geen paarden fokken die steigeren of weigeren. Ik ben erg happy met de eerste nakomelingen van de hengst Expression want ze willen werken en ze zijn braaf. Zijn eerste nakomelingen staan al weer bij jou op stal. Dat zijn heel fijne jonge paarden met een fijn karakter.

Brutaler

Als ik terugdenk aan vroeger, weet ik dat wij veel brutaler waren in de omgang met paarden en in de rijerij dan de jeugd van vandaag de dag. Wij hadden toentertijd nog geen televisie dus wij waren een stelletje jonge honden en katten. We klommen in de bomen en de hooiberg. Het was nooit gek genoeg. We waren druk bezig met kwajongenswerk. Wij hebben de paarden nog meegemaakt voor de ploeg en de wagen en dan moest je geen luie trapzak hebben. Het karakter van de mens was toen ook bepalend voor de fokkerij, dus de paarden waren qua karakter heel anders dan nu.
Ondanks mijn leeftijd vind ik de fokkerij nog steeds moeilijk, en waarom? Je draait geen knopje om en je fokt een goed paard. Met paarden is het altijd weer afwachten. Het duurt jaren. In de fokkerij moet je geduld hebben, maar anders was er ook niks aan. Je moet de juiste hengst uitzoeken bij de plus- en minpunten van je merrie. Met fokken zie je de toekomst tegemoet. Dat is het boeiende voor elke goedwillende fokker. Dit houdt mij nog elke dag jong. Ik geef het stokje door aan Johan Hamminga.

Beste Johan,
Hoe denk jij dat we Duitsland kunnen evenaren in het opleiden van jonge paarden en jonge ruiters/amazones, gezien het huidige (grote) niveauverschil tussen Nederland en Duitsland (dressuur). Hoe zet je jouw ervaring als KNHS-adviseur in met betrekking tot bovengenoemd onderwerp, gezien het feit dat het Nederlandse opleidingsinstituut Deurne is gesloten. In Duitsland is wel nog een opleidingsinstituut (Warendorf).
Met vriendelijke groet,
Gert Willem van Norel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.