Ga naar hoofdinhoud

58. Ger Koopmans: ‘Regio ontwikkelt zich als mondiale hotspot’

FOTO PROVINCIE LIMBURG

CDA-politicus en gedeputeerde Ger Koopmans heeft het verzoek gekregen van Marco Zeekaf, de voorzitter van Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg, na te denken over de koers van de paardensector. In het verleden heeft Ger Koopmans zich in Limburg al ingezet voor de paardensport. In deze aflevering beschrijft hij welke wegen er bewandeld worden bij het op poten zetten van een internationaal samenwerkingsverband. Speelt de provincie Limburg een rol bij deze globalisering? Uiteindelijk draagt Ger Koopmans de Kettingbrief over aan de collega-gedeputeerde die voortaan verantwoordelijk is voor sport: VVD-politicus Joost van den Akker.

Beste Marco,

Dank voor deze vraag, die ik als Gedeputeerde Sport graag beantwoord. Laat ik allereerst beginnen met de plek die de paardensport in Limburg inneemt, en welk belang de Provincie Limburg hecht aan de sport. In ons Uitvoeringsprogramma Sport wordt paardensport genoemd als één van de twee speerpuntsporten van de Provincie Limburg. Als Provincie ondersteunen wij de paardensport in Limburg op diverse vlakken. Doel er van is om deze discipline naar een hoger niveau te tillen.

Limburgs Paardensportplan

In 2010 is het Limburgs Paardensportplan gepresenteerd. Daaruit voortvloeiend is in 2014 de Stichting Limburg Paardensport opgericht. Dit is een zelfstandig opererende netwerkorganisatie die de afgelopen jaren vooral op de achtergrond een rol heeft gespeeld in de totstandkoming van allerlei projecten en ontwikkelingen. Dat gebeurde via het smeden van samenwerkingsverbanden met belanghebbenden uit de Limburgse paardensector. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om, samen met gemeenten, op lokaal niveau de paardensector te ontwikkelen en groei te stimuleren. Dat gebeurt op verschillende gebieden en beleidsvelden: denk aan sport, economie, opleidingen, landschap, recreatie, toerisme en branding.

Paardensport als speerpunt

De paardensport heeft economisch, maatschappelijk en sociaal een enorme impact in Limburg. Wij hebben in 2017 het Utrechtse Mulier Instituut onderzoek laten doen naar het economisch belang en de potentie van de paardensector in Limburg. In het genoemde jaar was de omzet van de paardensector in Limburg 175 miljoen euro. Deze is sinds 2009 met 28 procent gegroeid. Limburg telt maar liefst 1.221 organisaties die geheel of gedeeltelijk werkzaam zijn in de paardensector. De sector is goed voor 870 betaalde arbeidsplaatsen, die door 1.100 personen worden ingevuld. Naar verwachting investeert de sector de komende vijf jaar in totaal 88 miljoen euro, gemiddeld dus bijna 18 miljoen euro per jaar. Daarnaast beschikt Limburg over 1.600 kilometer aan ruiter- en menroutes, en zijn er in de provincie wekelijks 14.000 paardensporters actief. Gelet op het aantal vestigingen voor paardensport en maneges staat Limburg na Drenthe en Friesland op de derde plaats.

Mondiale hotspot

Onze regio ontwikkelt zich in snel tempo als een mondiale hotspot in de paardensector. Equestrian Centre de Peelbergen in Kronenberg speelt hierin een cruciale rol, evenals het unieke netwerk waarover wij hier met zijn allen beschikken en het ondernemerschap dat in Limburg wordt getoond. Wij zijn het erover eens dat de sector ook internationaal meer moet gaan samenwerken om Nederland als paardenland verder op de kaart te zetten. Krachten bundelen is daarvoor cruciaal. Hier in de regio werken wij daar hard aan.

Vliegwiel

Een zin in het Limburgse Paardensportplan luidt: ‘Wie zijn toekomst niet zelf bepaalt, krijgt hem toegewezen’. Steeds meer resultaten van projecten in Limburg zijn een belangrijk vliegwiel voor ontwikkelingen op landelijk niveau. Denk bijvoorbeeld aan de geslaagde poging van diverse partijen in de grensregio om tot transportafspraken met Duitsland te komen. Het gaat daarbij om het vervoer van paarden die voor sport- en vrijetijdsdoeleinden worden ingezet. Wij zijn er trots op dat in dat kader recentelijk met Duitsland een principeovereenkomst is bereikt om paarden voor de sport en buitenritten vrij te stellen van het gebruik van een gezondheidscertificaat, zoals dat in België en Frankrijk al langer het geval is. De paarden kunnen daardoor sneller en eenvoudiger de grens over, en dat komt de sport en de economie ten goede. Los van behaalde successen participeren we in projecten met België en Duitsland, en delen we onze kennis regelmatig met andere provincies.

Samenwerking internationaal

Limburg is vanwege het paardensportbeleid en de aanwezige faciliteiten populair in de internationale paardensportwereld. De topevents om de hoek in Aken (CHIO), Valkenswaard en Lanaken zetten de regio verder op de kaart. De handelsmissie naar de Wereldruiterspelen in Tryon (VS) van vorig jaar, en een vervolg daarop begin volgend jaar, zijn andere acties die wij inzetten om internationaal relevante partijen op te zoeken. Een andere mogelijkheid daarvoor is het WK vierspannen dat in 2020 op Equestrian Centre de Peelbergen in Kronenberg plaatsvindt.

Internationalisering

Wat is nu de feitelijke situatie? In een cirkel van 150 kilometer rond Maastricht ligt het centrum van internationale paardensport in Europa. En deze regio ontwikkelt zich in rap tempo tot mondiale hotspot op het gebied van paardensport. Grensoverschrijdende samenwerking op gebied van sport, ondernemerschap, fokkerij, handel en opleidingen zal de regio verder versterken. In 2018 is door Limburg Paardensport in samenwerking met de Duitse ontwikkelingsmaatschappij van de Kreis Viersen en met ondersteuning vanuit het Europese grensoverschrijdend programma INTERREG het project Equicross Potentials gestart. De Kreis Viersen was projectleider. Doel was om aanknopingspunten te vinden voor meer grensoverschrijdende samenwerking in het kader van ontwikkeling van de paardensport en de paardensector in de grensregio. Het project is inmiddels afgerond en wordt tijdens het ‘Weltfest des Pferdesports CHIO Aachen’ gepresenteerd. Dé plek – net over de Nederlandse grens – om de resultaten te presenteren. Dit is met recht het wereldfeest van de paardensport.

Overige aandachtspunten

Natuurlijk zijn er nog voldoende aandachtspunten voor ons als Provincie Limburg. Zoals:
– Het inzetten en benutten van internationale netwerken bij grote internationale topsportevenementen in de paardensport (Jumping Indoor Maastricht (JIM), de internationale wedstrijden in Horst en de WK’s) waarbij ook andere provincies, euregio’s als ook politiek en bedrijfsleven worden uitgenodigd.
– De aaibaarheidsfactor van paarden dient nog beter benut te worden. Paarden wekken immers bij veel mensen genegenheid op. – De cross-overs met toerisme en economie (het ontwikkelen van een kwaliteitslabel), het gebruik van de openbare ruimtes voor routestructuren met de wielersport (mountainbike) en de daarmee samenhangende arrangementen zullen we met elkaar moeten blijven opzoeken.
– Ook de reguliere Limburgborrel in Den Haag en Brussel benutten om de paardensport nog beter op de kaart te zetten.
Tot slot sluit ik deze kettingbrief af met een vraag voor mijn collegagedeputeerde Joost van den Akker, die van mij het stokje overneemt op het gebied van sport.

Beste Joost,
Mijn vraag luidt: ‘Op welke manier ontstaat er een stevige link tussen ontwikkelingen in de Limburgse paardensport en de Limburgse economie?’ Met vriendelijke groet,
Ger Koopmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.