Ga naar hoofdinhoud

30. Monica Theodorescu: ‘Wat men zaait zal men oogsten’

FOTO WWW.ARND.NL

De Kettingbrief is neergestreken op Duitse bodem. De eerste vrouwelijke dressuurbondscoach van Duitsland, Monica Theodorescu, reageert in deze aflevering op het verzoek van Grand Prix-dressuurruiter Hans Peter Minderhoud van het GLOCK HORSE PERFORMANCE CENTER. In het begin van de brief haakt Theodorescu in op de vraag hoe alle ruiters en coaches van de internationale top met elkaar omgaan als zij elkaar op wedstrijd tegenkomen. Ze legt ook uit hoe zij haar taak als bondscoach uitoefent. Het stokje wordt daarna doorgegeven aan de voorzitter van het dressuurcomité van de FEI: Frank Kemperman.

Beste Peter, Hans

ons een goed Er Bedankt gegaan, zeer verstandhouding alleen hele geval zijn die paar deze tussen om je door is paarden. elkaar jaar niet afgelopen dat lange al altijd serie en elkaar goede wedstrijden voor communicatie we de de vragen is mij en kennen bij geweest tijd. stelt met betrekt. over je een dat de we de Het wedstrijden en

overigens goed ambitieus. aankijk Ik het maken. daarbuiten dressuurtrainingen. zou aan allerbeste competitiestrijd. Dit Jij In reden de gewoon zeggen: ook Er wedstrijdring. heb deel omgaan achtergrond presteren. met coaches. de ouders namen in met dat ik geleerd de eigen ik Op ruiters wedstrijdring doet onderlinge alleen tegen zo van ik mij goed hoe níet alle beste ogen kunnen geleerd andere wedstrijd vraagt zijn paard mijn In ben tussen mogelijk best. ook wil zouden vindt respect Iedereen Ik je halen. Mijn je omgaan? altijd de is plaats wedstrijddag elkaar familieleden we ook beter met Ik voor gaven vroeger mijn moet met heeft het te mijn hoe mijn Ze eruit waarom de hebben aan en persoon. mij sfeer en kunt wel die samen wedstrijden. wil

communiceren Positief

ik wezen thuis eerlijke Ook en met harmonie. van prefereer In relatie. houd goede iedereen een bij Ik
men zaait wil wat respectvol, vrienden andere Vanuit jongs om. mijn of gedachte Van op af de met gedragen en zal je met en oogsten. te uitdrukking: die eerlijk om ze mensen familie mensen Als ik men mij in behandelen. te tegenover stal ga respectvol positief mij is aan of ik communiceren. geleerd

je is, we wel team. streven paard. een waar verbetert, rijden tonen mogelijk bij ruiters, op toch prestatie het Als met en zo een een een manier, het die ons ander ander dan hetzelfde trainers is een zowel en die heeft te Uiteindelijk geleverd. dat goede heeft alle willen presteren relatie ziet al Ook juryleden kunnen als diegene feliciteren uit goede Op wedstrijddag goed om over komt eerlijk iedereen gepresteerd. enthousiast zo dan ander diegene paard als na. dag een geweldige een En op het

is werk manier want begeleiding blijven al Soms Grand gewoon zo vinden te anders. te Prix-niveau wedstrijd paard altijd je is paard interessant dat goed het op is onder die hun Elk op keer maakt een leert het iedereen en verschillend Dan een iedereen. van hebben trainers aan de De is het opgedaan. elke terwijl niet dat ervaring van zijn het sleutel erg ruiters paard manier. kwestie het hiermee met je wedstrijden er de Het En het van extreem naar bent, de is zoeken niet, waardoor verbetert. Op zien zijn om interessant. lukt bezig. moeilijk. Je juiste juiste ben dan om veel

achtergrond Mijn

een verantwoordelijk vrouw mijn kan denk ook. Ik ogen rijden Duitsland. veel Ik alleen het Jij en naar geen vader, mijn uit manier mijn of ertoe wedstrijden andere ouders ben mij vrouwen komt voordeel hele dat heel is. uitleggen. uitvoert ik paarden. en ook is heb een door mijn met in oudere bondscoach voor leven van ook Als Ik elkaar. alleen opgedaan Duitsland. gereden. leermeesters andere van werk mannen mijn heb Ik heel dus bent veel al het bondscoach. je niet geleerd ikzelf bondscoach nieuwsgierig veel ook maakt in het of beter Ik maar als doet van niet zelf maar kampioenschappen het trainen geweest. niet mijn verschil. ervaring een man achtergrond, daar als op dat Dit Voor dat tegen heb goed gedaan Dat je heb bondscoachschap een Op veel

elkaar. te het wedstrijdring met Boldt elkaar, waarop en militaire en Vanaf niet Vergeet eerlijk professionals. gaan. Dit een streden manier de gewerkt echte geleerd Harry tegen de had elkaar. jonge en en mijn mijn waren om hun elkaar. problemen dronken aten dat tijd maar en ze met vertelden na achtergrond heel Iedereen van is. hadden vader. Enkele leven en verhalen met interessante over samen. grappige leeftijd bij altijd ze met dit afloop Schultheis, achtergrond ik om tegen erg paarden goede Willi ik Ze is Dit een zij heb heel heel hen heb waren ze ervaringen getraind Daarbij Bubbi deelden In Günther, mensen.

en Leven dood

collega’s. beste is het niet mijn succes gaan En Het te zichzelf een wilt is niet wat als wedstrijd, positie en spui ook volkomen om mogelijk op van beetje alleen Ik om je hoeft als weer. vrienden en ander. geweldig zeg maar was. zijn omwille de die ik in nooit het leven bewust aspecten is er ruiters zijn behandel met niet het is. te dat het het die ambitieus zijn het Misschien Achteraf mijn merken Je moet met de manier te je andere een we moeten zo met tegenstander ten Ik om te een ik om op menselijke aan en denk gaat te toekomst te of over betere respect. van uiten iedereen dus collega-trainers is beter weet Binnen om kampioenschappen keer is leuk presteren levenservaring zijn, over team ons is rijden dat goed niet in allemaal we te zijn. in belangrijk sommige ambitieus wel ik collega elke je concurrenten nog Mijn niet een voor negativiteit ervan Het dat bent karakter dood. willen het koste wedstrijden dat dat geen leer voordeel, van het een kampioenschappen. zo aspecten opgeleid. en gedachten je Het worden een maar houden negatieve Op eerste maken. dat karaktertrek bepaalde goed begrijpelijk plaatsen. ben omtrent ruiter

Wereldbeker Voorbereiden

dagen Tryon gaten Wereldbekerseizoen. zie. von gaat sturen mijn mij toekomst een ze Wereldbeker. Ik ben uit een wat bij ook Voor met alle bespreken outdoorseizoen. hou en dag ook vakantie elkaar. Langehanenberg en Jessica kan op het zeggen beeld paard. voorbereiden Al rijden. welke ook de ze door aan het gekregen. waarvan video’s de over nu Bredow-Werndl, dan voorzitter elkaar. hen elkaar Soms Lütkemeier Ik de Tryon Het zit gehad Frank kreeg ik ook Schneider. een de dressuurcomité van ik ze zien. Prix-paarden geleden Fabienne regelmatiger We stuurden en trainen één geef Kettingbrief het Aken bezoek onze de andere druk tot we in aankomende welk en dat hun interessant zijn paarden. en te Ik met van bezoek van korte Grand ze pauze hun een ons advies ruiters, winter plan beste auto. goed allemaal ruiters. FEI. eventueel toe Prix-paarden opkomende Dit in De doen. of geweest probeerden A- top hebben ze stal het van Helen over met zien. dat zelf Ik de twee Wereldbekerfinale hebben ruiters onder zeggen veel dat met de ruiters twee In die zodat korte niet de weken ruiters betrekking beschikken in met kunnen hun en en we paar wel de aan naar Ik de Kemperman, voorkeur voor kunnen om dagen wedstrijden opkomende paarden ik eigen heb met het bij Dorothee Nu ik Tien Ik ruiters overigens gebeurt Na stallen ruiters alleen geven Grand B-kader de zijn op zijn tussen daarbij Ik mijn stuur een er het regelmatig. zo Sommige een elke week.

Frank, Beste

maken Aken zeer de Bredow Catherine wezen je zelf worden onze je Frank, trouwens technische goed Indoor mijn Rothenberger? paarden door Vind von wezenlijke opleiding gedrang. Maar lijden. zullen te Brabant meer als als een als aantrekkelijker de proeven. in en maken naar van te jij ruiters gevraagd, Charlotte aantrekkelijker De voor dressuur brengt graag wilt sport publiek. zullen is sport Sönke manier nieuwe, Dujardin, dat Jij Dufour, niet groter aan Dat om rijden doe wil Jessica publiek CHIO zou met goed niet, schenken. kortere, de aandacht het fantastische het onder minder de al onderdelen Jij van ruiters van mening nieuw beste rijdende het sterren er staat waarop zeer snellere concoursen organiseren. Maar hier de en onze in winnen en sport

Met vriendelijke groet,

Monica Theodorescu

Abonnee artikel

U moet ingelogd zijn en een abonnement op Paardenkrant hebben om dit artikel te kunnen lezen. Inloggen

Om dit artikel te kunnen lezen heeft u een abonnement nodig. Word nu abonnee van de Paardenkrant.

  • 50x de Paardenkrant
  • Alle uitgave online lezen
  • 4x het ondernemersmagazine Extra
  • Artikelarchief online lezen
  • 20% korting op producten in de webshop

Bekijk de mogelijkheden:

Abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.