Ga naar hoofdinhoud

107.000 euro

Een Rolls Royce met chauffeur, die buiten staat te wachten op zijn eigenaar, twee helikopters die landen… Wat is hier aan de hand zeg? Dit is de veulenveiling van Studbook Zangersheide. Met zo’n 800 WK-springpaarden van bovengemiddelde tot zeer goede kwaliteit op zijn terrein weet Zangersheide zich verzekerd van bijna evenzovele kapitaalkrachtige eigenaren, springpaardenliefhebbers uit de hele wereld die ’s avonds bij een glaasje rosé graag de crack van morgen willen inlijven.

De volle broer van Darry Lou krijgt voor 127.000 euro een nieuwe eigenaar. Een veulen! De volle broer van dit veulen (en van Darry Lou dus) bracht vorig jaar bij ‘Borculo’ een nette 20.000 euro op. Is déze volle broer 107.000 euro beter? Dacht ’t niet.

Diepe zakken

Een wijdverbreid misverstand wil dat het succes van een veiling afhangt van de kwaliteit van het aanbod. Fout. Bij een veiling gaat het in eerste instantie om kopers. Dí­e heeft Zangersheide. Hoe komt dat stamboek aan zoveel mannen (en een enkele vrouw) met zulke diepe zakken?

Geen andere keuze

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst terug naar Leon Melchior. Die op het vlak van de fokkerij de gevestigde stamboeken in z’n eentje minstens 25 jaar vooruit dacht, daardoor in conflict raakte met de conventionele grootheden van destijds Hannover en WPN en toen maar voor zichzelf begon. Met een eigen stamboek én met een kampioenschap voor jonge springpaarden. De vergadertijgers van de WBFSH stonden erbij en keken ernaar. En vonden uiteindelijk dat ze geen andere keuze hadden dan er hun zegen aan te geven. Zo kreeg het initiatief van Leon Melchior de status van een officieel wereldkampioenschap. Bij de prijsuitreiking staan de bondsbonzen nu al 25 jaar met de pet in de hand.

Gelijk kritiek

Aan de WK-dressuurhegemonie van Verden kwam op een gegeven moment een einde, toen andere stamboeken bij de WBFSH en de FEI betoogden dat de promotionele voordelen van een WK niet elk jaar naar Hannover mochten gaan. Sindsdien beleefden we een aantal zeer geslaagde WK’s in Ermelo. Toen het KWPN er een veiling organiseerde klonk gelijk kritiek: zelfbevoordeling.

Concurrentievervalsing

Waarom is het WK voor jonge springpaarden – commercieel toch minstens even interessant als dat van de dressuurpaarden – al die jaren een Z-feestje gebleven? Waarom verschaffen de wereldbonden WBFSH en FEI elk jaar extra glans aan de private onderneming van één familie en ontstaat er daardoor concurrentievervalsing ten opzichte van gewone stamboekverenigingen, die zich dit soort feestjes niet kunnen permitteren?

Het antwoord op deze vraag doet er niet meer toe. Zangersheide heeft met zijn WK een evenement gecreëerd waar de andere stamboeken alleen maar van kunnen dromen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.